tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Een standbeeld voor Yuri!

with 4 comments

yuriIk geef weinig om sport, maar wel om de gedrevenheid van sporters. Daarom kijk ik naar de Olympische Spelen. De teleurstelling als het niet lukt, de blijheid als het wel lukt, maar ook de hypocrisie van de verslaggeving. Sporten die door het jaar heen met de nek worden aangekeken wegens vermeende onbelangrijkheid, krijgen met de Olympische Spelen van de verslaggeving ineens een veer in de reet voor zover er Nederlandse deelnemers zijn in die disciplines. Nooit, nóóit zie je op regelmatige basis schermen of schieten op tv, en nu opeens wel, al verdwijnt de belangstelling ook meteen weer als de Nederlandse sporters het niet tot medailles schoppen. Maar in de oogopslag van die sporters zie je misschien nog wel méér inzet en gedrevenheid dan bij de sporters die gewoonlijk al in de belangstelling staan en wéten dat ze hoog geacht worden door geld en door Smeets & co.

Ik zag Van Vleuten haast verongelukken en Van der Breggen winnen, de emotieloos ogende Van Emden veranderen in een zielsgelukkige vrouw toen ze met judo brons won, en ik probeerde voortdurend het bootje van Bouwmeester te vinden tussen de piepkleine zeiltjes op het water. Ik zag de meisjes met hun knotje in een oranje glitterpak proberen om een wereldprestatie neer te zetten bij de gymnastiektoestellen, en dacht: nóóit wijkt het voetbal in Studio Sport voor deze meisjes, en nu opeens mogen ze wel even in beeld. Tot het voetbal weer begint.

En op het journaal het bericht dat Yuri van Gelder naar huis is gestuurd. De ringen zijn anders nóóit in het journaal, want het is geen voetbal en Van Gelder verdient geen miljoenen.

Een gedreven sporter die als achtste de finale haalde en dat in de nacht ging vieren. Dat had hij niet mogen doen zonder toestemming, en daarom is een streep gehaald door zijn olympische droom. Andere disciplinaire sancties waren mogelijk geweest, maar gekozen is voor de zwaarste maatregel. Waarschijnlijk uit misplaatst machtsvertoon. Mannen die zelf niet de kwaliteiten hadden en het doorzettingsvermogen om tot grootse sportprestaties te komen, kunnen op die manier sporters verslaan (ik chargeer een beetje). En de pragmatische beweegreden snap ik ook wel: aan de trillende manier waarop Van Gelder in de ringen hing kon ik, als leek, wel zien dat hij kansloos was voor de medailles, dus hem uit de strijd halen kostte ons land naar alle waarschijnlijkheid geen medaille.

Maar met het vertrek van Van Gelder verliezen we wel een sporter die door de jaren heen model is komen te staan voor de menselijke kant van sport. Dat er naast spartaanse toewijding in sporters ook nog zoiets schuilt als een kwetsbare ziel.

Written by Ted

10 augustus 2016 bij 07:06

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mooi dat er nog iemand opkomtvoor deze man, men had dit evengoed intern kunnen regelen maar men koos ervoor om iemand mondiaal in zen hemd te zetten…heel zwak!..

  Joris Buysse

  10 augustus 2016 at 11:24

 2. Mooi dat er nog iemand op komt voor deze man, men had dit evengoed intern kunnen regelen maar men koos ervoor om iemand mondiaal in zen hemd te zetten…heel zwak!..

  Joris Buysse

  10 augustus 2016 at 11:25

 3. Zoalng Yuir nog niet heeft uitgelegd wat er is gebeurd, kan ik er niet veel over zeggen, maar je manier van sport kijken vind ik mooi, Ted. En chauvinisme is je duidelijk vreemd. (mij niet, trouwens)

  Rom Molemaker

  10 augustus 2016 at 11:58

 4. Ik ben hartstikke chauvinistisch: als er geen Nederlanders meedoen kijk ik niet!

  Ted

  10 augustus 2016 at 12:18


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: