tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Weekendje Antwerpen

leave a comment »

pieter_bruegel_the_elder_-_dulle_griet_mad_meg_-_wga03400Al een keer of tien ben ik in Antwerpen geweest, maar in twee musea was ik nooit eerder. Afgelopen weekend kwam het ervan: we gingen naar het Rubenshuis en het Museum Mayer van den Bergh. Ik was gecharmeerd van het Rubenshuis, maar welhaast verliefd op het Mayer van den Bergh museum. Wat een fijn oord! Wat een intimiteit! Wat een rust ook op zondagochtend. Mooi werk, waaronder een van mijn favoriete schilderijen: de Dulle Griet van Brueghel – en zo fraai onderhouden! Niet alleen de schilderijen en de andere kunstwerken ogen puntgaaf gerestaureerd en verzorgd, maar ook het pand zelf, al zagen wij tot ons genoegen dat er tussen de ramen en het gaas dat er buiten voor gespannen is in jaren niet is schoongemaakt.

Als je naar het ene museum gaat, kun je een combikaartje krijgen dat ook toegang biedt tot het andere, samen voor een tientje. Nou, dat is werkelijk een ideale aanbieding. Kaartje is een week geldig, dus je hoeft niet naar beide musea op één dag. Wij gingen op zaterdag naar het net gerenoveerde Museum Plantin-Moretus en het Rubenshuis, en op zondag naar Mayer van den Bergh en ’s middags naar MAS (Museum Aan de Stroom) – allemaal aanraders.

Was het weekend vooruitlopend op de overdrukke Kinderboekenweek alleen maar verantwoord gewijd aan kunst? Neen, zeker niet. We hebben in een Antwerps en in een Chinees restaurant gedineerd, onszelf verwend met high tea in een statige ambiance en ’s avonds schoorvoetend een oriënterend bezoek gebracht aan een etablissement voor losbandige homo’s. En verder hebben we kleren gekocht, waaronder een stemmig hemd voor aanstaande dinsdag, wanneer in Haarlem het begin van de Kinderboekenweek wordt gevierd.

Written by Ted

2 oktober 2016 bij 23:43

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: