tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Anders aarde

with 2 comments

allochtoonHet woord allochtoon mag niet meer gebruikt worden. Het is niet duidelijk van wie dat niet meer mag en wat de consequenties zijn als we het woord toch gebruiken, maar het woord moet weg.

Ik begrijp dat wel. Het woord betekent anders aarde, oftewel: andersgeaard en dat zet op het verkeerde been. Dat moeten wij niet willen.

In mijn jeugd in Eindhoven waren het Spanjaarden die om de hoek in een kamp van inderhaast opgetrokken barakachtige huisjes woonden. Nu zouden die Spaanse Nederlanders genoemd moeten worden, volgens het voorstel. In de tussentijd hebben mensen met een andere culturele achtergrond dan de Nederlandse vreemdelingen geheten, gastarbeidersbuitenlanders, nieuwkomersallochtonen en nu moeten we ons Turkse Nederlanders en Marokkaanse Nederlanders en Nederlandse Nederlanders gaan noemen, wat afgekeken is van African Americans, die vroeger blacks heetten en daarvóór negroes en daarvoor slaves. En die naamsverandering is steeds bedoeld geweest om negatieve vibes met een soort toiletverfrisser weg te spuiten. Maar de chemische dennengeur die de overheid over ons allemaal heen wil spuiten, stinkt vaak nog erger dan poep. Ik ben wel benieuwd welke naam zal beklijven. Voor een poosje.

 

Written by Ted

14 november 2016 bij 07:49

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mens

    beatrijs

    14 november 2016 at 07:58


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: