tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Rijxman: het volk op tv!

with 4 comments

shula_rijxmanShula Rijxman is de baas van de publieke omroep en zij pleit voor het openstellen van de publieke omroep voor “gewone mensen”. Dat doet ze omdat mondiaal de omroepen niet goed ingeschat hebben wat er ging gebeuren, zoals Trump en de Brexit. Ze denkt dat als gewone mensen meer aan het woord komen, de omroep en het publiek beter inzicht krijgen in wat het volk denkt. Het is de zoveelste keer dat de media de eigen verantwoordelijkheid proberen te verdoezelen.

Max Westerman zei het terloops in een uitzending, en ik parafraseer: De omroepen wilden Trump niet als president, maar ze brachten hem allemaal in beeld, want wat hij zei trok kijkers.

Kunstenaars, slimme lui en mensen die iets goeds doen zijn van het scherm verdwenen omdat die niet interessant zijn volgens de omroepen. Misschien ook te elitair, als je Rijxman goed denkt te begrijpen.
Je moet berucht zijn om kijkcijfers te scoren, met als dieptepunt Holleeder in College Tours. Maar ook in tv-series is overgestapt op een ander soort character: de bad guy met een paar goeie kanten. Ik wilde destijds niet naar The Soprano’s kijken omdat ik gehoord had dat het een serie was over misdadigers. Ik dacht: hoe kun je een serie maken over slechteriken zonder dat de kijkers zich met de hoofdpersonen identificeren? Dexter en Breaking bad heb ik om die reden ook niet willen zien. – Ik ben uit de tijd dat J.R. Ewing uit Dallas in- en inslecht was, maar Sue Ellen en Pam en Bobby waren goed en met hén kon je je identificeren.

De oproep van Rijxman lijkt op een volgende stap in het nóg slechter en doortrapter maken van televisie. De mensen die Rijxman op tv wil hebben zitten al bij RTL! De NPO had programma’s als Man bijt hond en Van Gewest tot Gewest, programma’s met “gewone mensen”, maar die programma’s moesten weg, omdat die mensen niet extreem genoeg waren. Op de commerciële zenders kregen we wel “gewone mensen” te zien, maar dan zo ordinair mogelijk en met veel drank en siliconenborsten en jonge gasten die zo veel mogelijk meiden sausen. Er is nu ook weer een programma waarin gewone mensen als een soort kermisattracties een zo laag mogelijk iq etaleren.

O, Rijxman, laat weer mensen op tv zien die goed zijn. Niet in de vorm van een talentenjacht, maar mensen die bijdragen aan een betere samenleving, mensen die inspireren. Mensen die door het goede dat ze doen de ruwe rafels van ons denken en wantrouwen weg kunnen halen. Mogen we alsjeblieft weer mensen op tv zien die nuanceren in plaats van polariseren. Dat is toch eigenlijk de enige manier om weer te komen op het rechte pad: laten zien dat het bestáát.

duchamprechts-1

Plaatje: Beroemd of berucht uit het boek Nu in handige meeneemverpakking (van mijzelf), Querido 2013.

Written by Ted

15 november 2016 bij 12:50

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. beatrijs

    15 november 2016 at 15:29

  2. […] dan Ted van Lieshout, die op zijn blog -dat helaas een stuk minder gelezen zal worden dan het AD- een betoog tegen de […]

  3. Erg goede column van Angela de Jong in het AD. Herkenbaar!

    Cees

    16 november 2016 at 16:24


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: