tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

‘Lees je beter’: wat vooraf ging

with 5 comments

briefhoofdEen tijdje geleden gaf ik aan artsen, verpleegkundigen en andere verzorgers van jonge patiënten een lezing in het Juliana Kinderziekenhuis te Den Haag over kunst & geneeskunde. Ik wilde mijn lezing afsluiten met een advieslijst van kinder- en jeugdboeken die over ziektes gaan. Maar ik kon op internet niet vinden wat ik zocht.

Ik besprak het met de neurologe die me had uitgenodigd, Irina Snoeck, en zij sterkte me in de overtuiging dat het mogelijk moest zijn om een register op te zetten van boeken voor kinderen over aandoeningen. Geen informatieve boeken, want die kun je wel vinden, maar verhalen en gedichten. Het idee erachter: je moet als kind, als je dat wilt, een leesboek kunnen vinden over de ziekte waar je aan lijdt, bijvoorbeeld om te ervaren dat je niet de enige bent. En als ouder, broertje, zusje, oma, arts, verpleegkundige, therapeut van een jeugdige patiënt moet je kinderboeken kunnen lezen over zo’n aandoening om je beter in te kunnen leven in een ziek kind.

Ik legde het idee om tot een register te komen voor aan het Nederlands Letterenfonds, de Stichting Lezen en hoogleraar kinderliteratuur Helma van Lierop, en allemaal wilden ze zich onmiddellijk inzetten voor het project.

Inmiddels zijn we behoorlijk gevorderd met ons project. Dankzij subsidie van The Art of Impact kregen we budget om, ten huize van de Stichting Lezen, het register op te gaan zetten. Op dit moment wordt aan de website gewerkt en in januari komt die online. Er is nu al een proefversie te zien op leesjebeter.nl, zoals het register heet, waar je titels kunt aandragen waarvan je vindt dat ze niet in het register mogen ontbreken.

Dáár moeten we het ook van hebben! Zonder jullie hulp, zonder de kennis die andere mensen hebben, zonder mensen die weet hebben van titels die in het register thuishoren, komt het niet tot het “nationaal register” dat ons voor ogen staat.

Weet je een boek dat volgens jou niet in het register mag ontbreken, ga dan naar Leesjebeter.nl en meldt de titel daar aan. Het moet bij voorkeur gaan om titels die verkrijgbaar zijn via boekhandel of bibliotheek (bestellen bij de bibliotheek mag ook). Alle aandoeningen zijn “welkom”, maar ook boeken die gaan over verwante zaken: rouw, stervensbegeleiding, zelf niet ziek zijn maar je broer of zus wel, ziekenhuisbezoek, enzovoort.

Denk niet: ‘Ze zullen Gips van Anna Woltz vast al wel op de lijst hebben staan, dus la-maar-zitte!’ Liever dubbel aangemeld dan niet aangemeld!

Tot slot: Lees je beter moet niet gezien worden in té letterlijke zin, dus dat je door een boek te lezen van elke ziekte kunt genezen; bedoeld is dat je door over aandoeningen te lezen je beter (geïnformeerd) kunt voelen. Het is ook niet zo dat het een soort verplichte leeslijst wil zijn. Lees je beter wordt een register waarin je kunt zoeken als je daar behoefte aan hebt. Je kunt er straks trouwens ook reacties op achterlaten.

Help je mee?

Written by Ted

23 november 2016 bij 07:02

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ziek van Gideon Samson

  Bart Jansen

  23 november 2016 at 09:48

 2. Niet hier! Op leesjebeter.nl!

  Ted

  23 november 2016 at 10:15

 3. Een super goed plan!

  Marjon

  24 november 2016 at 13:35

 4. Wat een geweldig initiatief!

  Angar

  24 november 2016 at 19:58

 5. […] dat je kunt raadplegen als je een kinder- of jeugdboek zoekt over een bepaalde aandoening. Lees hier wat het project precies […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: