tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

“Lezers over de hele wereld vinden mijn boeken beter!”

with 2 comments

reclameEen van de aardigste rubrieken in de Consumentengids is een column van de helaas scheidende Leo Pot over marketingtrucs. Want we weten het allemaal: bedrog en misleiding zijn verboden, behalve als het gaat om het verkopen van producten. Nou ja, een bedrijf mag niet zeggen dat je tien jaar langer leeft als je een pakje roomboter per dag eet, maar de mogelijkheden om het koopgedrag van de consument te beïnvloeden zijn eindeloos. Pot behandelde in een van de Consumentengdsen de wet van de kleine getallen.

We kennen allemaal wel die reclames waarin gewag wordt gemaakt van onderzoeksresultaten. Dan staat er bijvoorbeeld: vier op de vijf vrouwen kiezen parfum X. Of, dat staat nog wetenschappelijker: 80% van de vrouwen kiest X. Wat er dan niet bijstaat, is onder hoeveel vrouwen dat onderzoek heeft plaatsgevonden. Misschien waren er maar tien vrouwen bij het onderzoek betrokken. Of er waren meerdere teams van tien vrouwen: van team 1 waren maar twee vrouwen enthousiast over X, van team 2 drie en van team 3 acht. Dan telt alleen het resultaat van team 3: 80% van de vrouwen kiest X. Stel je de vraag niet aan 10 maar aan 1000 vrouwen, dan is de kans groot dat het percentage meer naar de 50% neigt of misschien zelfs minder. Als je gewenste resultaten wilt zien moet je dus zorgen voor kleine onderzoeksgroepen.

Dan is ook nog de vraag: waar konden de vrouwen eigenlijk uit kiezen? Parfum X en wat nog meer? Als er keuze is tussen twee artikelen zal er een andere uitkomst zijn dan als de keuze ging tussen tien parfums. En waren het wel andere parfums? Misschien konden de vrouwen wel kiezen tussen parfum X en toiletverfrisser Y. Dan is het logisch dat acht van de tien vrouwen voor X kozen.

Nog een paar voorbeelden van hoe kleine getallen groots gebracht worden: tandartsen adviseren Z. Het kan goed zijn dat van duizend tandartsen er maar twee zijn die Z adviseren, maar dan nog klopt de uitspraak: Tandartsen over de hele wereld adviseren Z. Ja, eentje in Havanna en eentje in Hasselt.

Deze chips bevatten 40% minder vet! Wat in die bewering ontbreekt is wat erachter zou moeten komen: minder vet dan wát? Je verwacht dit: deze chips bevatten 40% minder vet dan normale chips. Maar dat staat er niet. De bewering kan gerust aldus luiden: deze chips bevatten 40% minder vet dan ruwe smeerolie. Of om terug te komen op die roomboter: als je een pakje boter per dag eet leef je langer (dan als je drie pakjes boter per dag eet).

En zo kan ik zonder een spoor van gêne beweren: lezers over de hele wereld vinden mijn boeken beter!

 

Written by Ted

28 november 2016 bij 06:31

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Lezers van de boeken van Ted van Lieshout vinden het leven heerlijk.

    Co

    28 november 2016 at 08:46

  2. […] (vervolg van 28 november) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: