tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Discrimineren binnen de context van het geloof

with 5 comments

mindHoezeer discriminatie door onze Grondwet heen kan glippen, bleek gisteren maar weer eens. Discriminatie mag niet en oproepen tot geweld evenmin, behalve als het is in het kader van geloofsuiting. Zo oordeelde in eerste instantie MiND* naar aanleiding van een klacht over het oproepen van geweld tegen homo’s.

Toen dat in de openbaarheid was gebracht haastte MiND zich om excuses te maken. Op de website van MiND staat een diffuus tekstje waar je niks van kunt maken als je niet van elders weet waar het om gaat. Wel staat er: ‘We concluderen dat de uitingen in eerste instantie onjuist zijn beoordeeld.’ Daaruit blijkt dat MiND als organisatie in eerste instantie achter het uitgesproken oordeel stond, en dat het dus niet zo maar een misstap was van één medewerker die, zoals voorzitter Titus Visser meldde, ‘een slechte dag had’. Toch was daarmee de kous af voor minister Steur.

Artikel 1 van de Grondwet luidt: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Toen de wet destijds gemaakt werd was het de bedoeling dat ook geaardheid genoemd zou worden, maar dat stuitte op verzet van de partijen op geloofsbasis, en daardoor kwam het niet in de wet te staan. Het gevolg daarvan is dat je een tweedeling hebt gekregen: discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht mag écht niet, en discriminatie op grond van iets anders mag soms wel, omdat het niet noemenswaard werd gevonden. In het bijzonder mag het wel als iemand het doet op grond van de vrijheid van meningsuiting in het kader van godsdienst (in dit geval ging het om Marokkaanse mensen die op grond van de Islam uitdroegen dat homo’s moeten worden omgebracht), levensovertuiging, politieke gezindheid (Wilders), ras en geslacht.

Zwart-wit gesteld: als een gelovige en een homo voor het gerecht gedaagd worden omdat ze tegenover elkaar stonden en even hard tegen elkaar hebben geroepen: ‘Jij moet dood!’, dan kan op basis van de Grondwet de homo veroordeeld worden wegens discriminatie en kan de gelovige vrijuit gaan omdat zijn uitspraak gezien moest worden in het kader van geloofsovertuiging. De homo kan zich niet beroepen op levensovertuiging, want er is niet omschreven wat dat precies is, en ook niet op zijn geaardheid, want dat staat niet in de wet.

Wat daar zo verschrikkelijk fout aan is, is dat de wet alleen op papier beschermt maar niet in de praktijk. Mensen dienen beschermd te worden in het wezen van hun zijn. Dat zijn dingen waar je niet voor kunt kiezen: man, vrouw, homo, hetero, gezond, ziek, jong, oud, zwart, wit, groot, klein, doof, blind, valide, invalide. Pas als je het recht hebt om niet gediscrimineerd te worden op grond van wat je naar alle redelijkheid niet kunt veranderen, komen rechten in aanmerking die je wel kunt veranderen. Hoe moeilijk dat in sommige culturen ook is, in die van ons kun je van geloof, politieke voorkeur en levensovertuiging veranderen. Ook op die gronden mag je niet gediscrimineerd worden, maar als die twee pal tegenover elkaar komen te staan, zoals in dit geval geaardheid tegenover geloof, dan vind ik dat het recht om te mogen zijn wat je bent belangrijker dan het recht om te mogen geloven wat je wilt.

Eigenlijk zou artikel 1 zo moeten luiden: Allen die zich in Nederland bevinden worden** gelijk behandeld. Discriminatie is niet toegestaan.

Maar zo luidt-ie niet!

MiND heeft maar drie medewerkers. Welke medewerker is uitgegleden wordt angstvallig geheimgehouden. Het kan een gelovige met een bochel zijn, het kan evengoed een lesbische zwarte vrouw zijn. We zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen.

*Het Meldpunt Internet Discriminatie is in 2013 opgericht op initiatief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij het meldpunt worden strafbare en discriminerende uitingen op het internet onder de loep genomen.

**Ik heb “in gelijke gevallen” eruitgehaald omdat er geen gelijke gevallen bestaan.

 

Written by Ted

2 december 2016 bij 12:28

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hoi Ted,

  ja, dit is weer zo’n staaltje van dingen vergoelijken omdat er religie bij betrokken is. De koran is echter niet de enige bron van narigheid in deze. Een deel van de gereformeerde kerken in Nederland wil ook niets van gelijke rechten voor homo’s weten. Dat is ook een van de redenen dat deze kerken de koran verafschuwen. De gereformeerden hebben – nog steeds – een soort oogluikende toestemming van hogerhand om in hun afwijzing en veroordeling te volharden. Als de moslims worden aangepakt, zijn zij de volgende. Zodat de moslims niet worden aangepakt.

  Peter Smit

  2 december 2016 at 12:53

 2. Toch lees ik nooit over groepjes christenen die homo’s in elkaar slaan. Het probleem zit echt bij de moslims.

  Huib

  2 december 2016 at 18:19

 3. Ik heb het over de huidige situatie in Nederland.

  Huib

  2 december 2016 at 20:17

 4. in het algemeen blijft men van andermans kussen af

  punt

  beatrijs

  3 december 2016 at 19:51


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: