tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Kinderen gebruiken

with 3 comments

racismewebIk zag gisteren in De Wereld Draait Door een filmpje waarin kinderen werden geëxposeerd om te illustreren dat racisme al op jeugdige leeftijd voorkomt.

Voor wie het niet zag: aan kleine kindjes werden plaatjes getoond van identieke kinderen die alleen verschilden qua huidskleur. Vervolgens werden vragen gesteld als: welk kindje is het slimst? Welk kindje krijgt de meeste straf? De kinderen konden dus alleen oordelen op basis van huidskleur. We kregen een greep uit de resultaten en daaruit bleek dat kleine kinderen al net zulke vooroordelen hebben als volwassenen.

Ik vind dat je kinderen niet op die manier in de val mag lokken. Je lokt kinderen met bedoelingen waar het kind geen weet van heeft. Dat vind ik onethisch als die kinderen vervolgens worden getoond aan het publiek, zoals nu gebeurde. Volwassenen kunnen over het algemeen zelfstandig beslissen om aan een onderzoek mee te doen. Kleine kinderen kunnen dat niet.
Ik kan me voorstellen dat er onderzoeken nodig zijn onder minderjarigen, zonder dat ze de gevolgen van toestemming (van hun ouders) kunnen overzien. Maar dan houd je als onderzoeker de gegevens privé, omdat je een beschermplicht hebt jegens die kinderen.

Dat de kinderen in dit onderzoek die bescherming niet kregen is op zich óók weer een vorm van discriminatie.

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/367904

Written by Ted

16 december 2016 bij 09:56

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Helemaal mee eens, Ted, nog afgezien van de vraag of de resultaten van dit ‘onderzoek’ wel representatief waren en of de vraagstelling niet suggestief was. Kinderen voelen vaak wel aan wat het wenselijke antwoord is en worden op die manier inderdaad in de val gelokt zonder dat ze daar weet van hebben. Ze worden, zonder dat ze daar toestemming voor geven, gebruikt om een stereotiep beeld te bevestigen. Jammer, onnodig en, zoals je al zei, belangrijk om ze daartegen in bescherming te nemen.

  Saskia Peterzon

  16 december 2016 at 10:26

 2. Helemaal mee eens Ted. Ik werd er nijdig van. Kinderen doen na wat ouders en leerkrachten voorleven.
  En dan op zo’n manier kinderen “gebruiken” voor een onderzoek. Brrrr

  hermine van Helden

  16 december 2016 at 11:39

 3. Mee eens. Ik heb me het meest verbaasd over de vraag welk kind verdient straf, en dan het plaatje van witte en donkere kindjes laten zien. Feitelijk is het de vraagsteller die raar bezig is door te zeggen dat een kindje straf verdiend zonder dat ze een reden noemt, zoals rommel maken, bal door ruit.

  Henriette Boerendans

  16 december 2016 at 19:58


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: