tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Ieper (2)

with one comment

img_5731Op ons lijstje stond ook het bezoeken van begraafplaatsen, en die zijn in de winter open, dus we togen erheen, goed ingepakt, want het schommelde zo om het vriespunt. Dat wil zeggen: in de ochtend hadden we het behoorlijk fris, aan het einde van de middag, zo’n acht begraafplaatsen verder, hadden we het bitter koud. Misschien dat het kwam door de licht deprimerende aanblik van al die dood.

We verbaasden ons zelfs Maori onder de begraven soldaten aan te treffen, naast onder meer Engelsen, Ieren, Canadezen en Australiërs. En wij veroordeelden niet, dus we bezochten ook een aantal Duitse begraafplaatsen. Eén ervan, in Vladslo, is niet zo nauwgezet onderhouden als alle andere – nog overal lagen herfstbladeren – maar is mede daardoor juist heel sfeervol en er staan bovendien twee mooie beelden van Käthe Kollwitz: een treurend ouderpaar (de zoon van de beeldhouwster ligt in het graf voor de vader). Want zo is het wel: het zijn nooit de moeders die hun zonen de oorlog in sturen.

Nederland was in WOI neutraal en misschien weten wij om die reden niet goed waarom die oorlog er eigenlijk was. Maar uit alle informatie die we ter plekke vonden blijkt de rest van de wereld het ook niet zo goed te weten. Wikipedia: ‘De moord op 28 juni 1914 op aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk, de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, door een Bosnisch-Servische nationalist, was uiteindelijk de aanleiding tot de oorlog. De moord resulteerde in een Habsburgs ultimatum aan Servië. Verschillende bondgenootschappen die waren gevormd tijdens de voorafgaande decennia werden ingeroepen, zodat binnen een paar weken de grootmachten in oorlog waren. Via hun kolonies verspreidde het conflict zich gauw over de wereld.’

De échte reden voor de oorlog was mogelijk een stuk ordinairder: door de wapenwedloop was er een enorme hoeveelheid wapentuig waar íéts mee gedaan moest worden en door de dienstplicht konden aan de lopende band nieuwe lichtingen militairen worden opgeofferd (kanonnenvlees). Het zich overal verspreidend nationalisme deed de rest. – Wie daarin herkenningspunten ziet met het heden, ziet het volgens mij goed.

(Wordt vervolgd)

Written by Ted

25 januari 2017 bij 08:58

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hallo Ted, bijzondere reis zo al met al.
    Misschien is het boek Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans een aanrader voor jou om over deze door de belgen Grote oorlog te lezen. Groet, Jannie

    Jannie

    25 januari 2017 at 10:01


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: