tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Bewust maken door les te geven in seksuele weerbaarheid

leave a comment »

indonesisch-kinderboek
In Indonesië vindt via de sociale media een discussie plaats over een kinderboek. Er komt een jongetje in voor dat het fijn vindt om zijn lichaam ergens tegenaan te wrijven. Moet dat? Mag dat? – De discussie is in wezen al beslecht: het boek is al uit de handel genomen. Maar lees volledigheidshalve zelf het artikel.

Dat is dáár. Dit is híér: bij ons pleegde een veertienjarige jongen zelfmoord nadat een naaktfoto van hem was opgedoken via de sociale media.

In vrij brede kring vinden ouders dat seksuele voorlichting een taak is van de ouders zelf. Maar als je nu juist níét met iemand wilt praten over seksualiteit, zijn het je kinderen of je ouders wel, omdat het je confronteert met de seksualiteit van die ouder of dat kind, en dat zit een normaal gesprek al gauw in de weg.

Veel ouders doen het dan ook niet, seksuele voorlichting geven. Niet altijd omdat ze zich er ongemakkelijk bij voelen, maar ook omdat ze de kat niet op het spek willen binden. Doen ze het echter niet, dan doen kinderen het zelf wel via elkaar, de media en via sekssites op internet. En daarbij is het maken van blootfoto’s voor privégebruik nog nooit zo makkelijk geweest.Vroeger moest je je filmrolletje buiten de deur laten ontwikkelen en afdrukken, en wist je niet wie die foto’s allemaal gezien had. Nu maak je zelf een kiekje of filmpje en zit er niemand meer tussen jou en… het wereldwijde web.

Vroeger had je advertenties in allerlei blaadjes waarin men seksueel contact met elkaar zocht. Daar stonden foto’s bij van blote lijven, maar altijd was het hoofd onherkenbaar gemaakt of ervan afgeknipt.

Dat is toch hele basale informatie die je kinderen mee moet geven, of ze nu wel of niet op het spek gebonden zijn: als je een blootfoto van jezelf maakt en/of verspreidt, zorg dan dat je hoofd er niet op staat en ook geen bijzondere kernmerken, zoals een tatoe. Dan kun je er nooit mee gechanteerd worden. Dat moet elk kind weten. Elk kind moet ook weten dat het verspreiden van zulk soort foto’s kan worden aangemerkt als het verspreiden van kinderporno.

Ik vind dat de overheid de taak van voorlichting over moet nemen en die vervolgens niet geheel moet afschuiven op scholen, die daar soms ook moeite mee hebben, of dat gewoon niet doen omdat hun onderwijs geschoeid is op een bepaalde geloofsovertuiging.

De overheid moet, vind ik, teams formeren die op alle scholen, niet een uitgezonderd, les gaan geven in seksueel bewustzijn en seksuele weerbaarheid. Als ouders en scholen het niet willen doen, moeten kinderen door de overheid in bescherming worden genomen.

Written by Ted

23 februari 2017 bij 06:14

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: