tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

M/V/X

leave a comment »

gelukkige_vaderdag_silvie-co-minIn Vlaanderen vindt de Jeugdboekenmaand plaats en het thema is verrassend: M/V/X. Man, vrouw en alles wat ertussen zit. De een legt het thema uit als rolpatronen en de ander als genderdifferentiatie, en hoezeer je daar ook over kunt discussiëren, men is gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat dát het thema moest zijn. Hulde! Dat is nog eens andere koek dan Griezelen, het thema van onze Kinderboekenweek in oktober.

Ik denk dat een thema als M/V/X in Nederland misschien niet eens had gekúnd, want iedereen was over elkaar heen gebuiteld vanwege die X: waar staat die voor? Voor anoniem? Voor niks? Had het niet de T van transgender moeten zijn? De I van Intersekseconditie? De N van genderneutraal? Nou, laten we maar een ánder thema nemen!

Ik ga er verder niet over zeuren, want vorig jaar hadden wij in Nederland het thema Oma’s en opa’s, en Philip Hopman en ik konden daar goed mee uit de voeten met een fijn nieuw boek over Boer Boris. En ik ga niet stampvoeten omdat ik persoonlijk niks heb met het thema griezelen.

Maar vaak is het zo dat kinderboekenmakers aansluiten bij het thema van het jaar en dan verschijnt er een fiks aantal boeken over dat onderwerp; er zullen dus waarschijnlijk flink wat boeken over griezelen verschijnen in de komende maanden. In Vlaanderen snapt men ook hoe dat werkt: er zijn in de afgelopen maanden aardig wat boeken verschenen die ingaan op gender issues.

Of die allemaal geschreven zijn vanuit een innerlijke gedrevenheid, valt te bezien, maar een paar boeken erbij over genderdysforie ervaar ik – met alle respect voor de verschillende makers! – als een welkomer verrijking van het kinder- en jeugdboekenrepertoire dan nog een paar griezelboeken erbij, want die waren er al.

Written by Ted

9 maart 2017 bij 06:40

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: