tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Het Andere Verhaal. Hetzelfde Verhaal

leave a comment »

Schermafbeelding 2017-05-03 om 17.17.37Vanavond bij Het Andere Verhaal in Cinetol in Amsterdam om 20:30 uur de maandelijkse boekenshow die dit keer in het kader staat van De (on)vrijheid van de schrijver. Te gast zijn Emma Curvers, Anne BosveldPaul Teule en ik.

Maar eerst de Dodenherdenking.

Elk jaar opnieuw blijven de reportages over de Tweede Wereldoorlog schokkend, zoals nu met Himmlers Hersens heten Heynrich, een boeiende serie die op zondagavond wordt uitgezonden door de VPRO.

Steeds voel je bij jezelf de vraag opkomen: hoe konden ze de verschrikkingen destijds niet aan voelen komen? Nou, misschien ongeveer zoals wij nu wel aanvoelen dat er oorlog in de lucht hangt, maar hopen dat het overwaait.

In veel van de reportages over WO2 die te zien zijn ontbreekt iets wezenlijks, vind ik, namelijk dat destijds veel Joden uit Duitsland wilden vluchten, maar dat andere landen ze maar mondjesmaat wilden opnemen. Daarom werd er in Duitsland iets anders bedacht. – Daarmee komt de schuld niet te liggen bij die andere landen, maar zou er wel een belletje moeten gaan rinkelen in ons hedendaags internationaal bewustzijn. Ook bij politici.

Vanavond herdenken we. Er zijn discussies over wie we nou moeten herdenken en wie niet, en of daar Duitsers van toen en vluchtelingen van nu bij mogen horen. De definitie luidt:

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’

We herdenken in stilte en wie daaraan zijn eigen invulling wil geven kan dat doen.

We zouden wel bij meer stil kunnen staan, vanavond om 20:00 uur. Morgen is het Bevrijdingsdag, maar wie goed om zich heen snuffelt ontwaart dat overal weer oorlog ademt. De wapenwedloop, overbevolking en het groeiende nationalisme zorgden destijds voor het uitbreken van WO1, maar zijn weer helemaal terug; het opstaan van tirannen, het bespelen van de media en het mennen van het volk zorgde in de dertiger jaren van de vorige eeuw voor WO2, en ook dat is helemaal terug. Ook nu gaan in de wereld aangewezen zondebokken zonder vorm van proces de gevangenis in en niemand weet wat er met ze gebeurt; ook nu worden op last van de overheid mensen standrechterlijk vermoord omdat ze, bijvoorbeeld, zich met drugs hebben ingelaten; ook nu proberen machthebbers de media in handen te krijgen om de publieke opinie te beïnvloeden of om mensen dom te houden; ook nu wordt er over en weer geroepen om meer bewapening om elkaars economieën uit te putten.

Het enige dat helpt is educatie, educatie, educatie. Maar niet ver van hier verdwijnen leraren in de gevangenis.

Written by Ted

4 mei 2017 bij 07:04

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: