tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Gijs Groenteman over Harry Bannink

with 5 comments

podcast“Podcast”. Wat is dat? Ik zat er niet op te wachten, dus ik liet het aan me voorbijgaan, tot ik hoorde van een podcast-serie over Harry Bannink. Toen ben ik het toch eens uit gaan zoeken. Het is een soort radio, maar dan gemaakt door wie-maar-wil en je luistert ernaar op het moment dat het je uitkomt. Het komt niet via de ether maar via wifi. En het zit op je smartphone.

Gijs Groenteman maakte een schitterende podcast over de liedjescomponist Harry Bannink, en alles is heerlijk aan de serie. Alles wat bij de radio netjes moet, mag bij Gijs gerust slordig. Het is geestig om te horen hoe hij Joost Prinsen interviewt terwijl die zit te eten! In talloze afleveringen van steeds ongeveer een uur komen allerlei mensen aan het woord die met Bannink hebben samengewerkt, zoals Henny Vrienten en Aart Staartjes.

In de serie zit maar één liedtekst van mij, in de aflevering met de acteur die Tommie speelt in Sesamstraat. Alleen wie goed luistert hoort tijdens het lied Drie weeskinderen Bert Plagman vragen van wie de tekst is. Gijs Groenteman fluistert dan mijn naam, en daarmee is mijn rol in de hele serie alweer uitgespeeld. – Enfin, misschien is dat ook terecht. Harry Bannink heeft weliswaar talloze teksten van mij op muziek gezet voor Sesamstraat en Het Klokhuis, maar we hebben nooit samengewerkt in de zin dat we bij elkaar zaten.
Ik weet nog wel dat toen ik net voor Het Klokhuis was gaan werken, in 1988, ik singletjes in mijn tas had gestopt toen ik naar een vergadering ging van de schrijvers van het programma, waarbij Harry Bannink aanwezig zou zijn. Ik wilde die 45-toerenplaatjes – liedjes uit Ja zuster, nee zuster – die ik van mijn zakgeld gekocht had toen ik twaalf was,  door Bannink laten signeren, maar ik liet ze de hele avond in mijn tas, want ik vond het te amateuristisch overkomen als ik om een handtekening zou vragen.

Groenteman heeft van geluid een prachtig standbeeld gemaakt ván en een eerbetoon vóór een zeer belangrijke Nederlandse componist en liedjesmaker. Hij heeft dat niet op een hoogdravende manier gedaan, maar als het ware terloops. En subtiel. De kracht van de serie is dat hij iedereen uitgebreid aan het woord laat, zonder te benadrukken hoe goed hij zelf alles heeft voorbereid.

Enfin, oordeel zelf! Luister naar de heerlijke podcastreeks van Gijs Groenteman! Hoe? Ga hier naartoe en volg de aanwijzingen. Of google zelf.

Written by Ted

6 juli 2017 bij 07:27

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wat een geweldige tip Ted! Prachtige opnames; heerlijk om naar te luisteren. Mijn kennismaking met podcast wordt, ben ik bang, wel een verslaving.

  Angar

  6 juli 2017 at 17:53

 2. Dat komt goed uit, Angar, want er komt mogelijk ook nog een aflevering met mij.

  Ted

  7 juli 2017 at 00:06

 3. wow, dank voor de tip. Net de eerste aflevering geluisterd. Nu al zin in de volgende 🙂

  oehoeboeroe

  8 juli 2017 at 19:26

 4. […] Bannink, en alles is heerlijk aan de serie. Dat heb ik al eens op dit weblog geschreven, namelijk hier. Dat ik er nog eens over schrijf heeft te maken met twee dingen. Het is een heerlijke serie om te […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: