tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Pride: gays verliezen hun gezicht

with 2 comments

gaypride-logoEr zijn grofweg twee manieren om homoseksualiteit onderdeel te laten zijn van de samenleving: óf je bent er open over óf je benoemt het niet.

Zo lang niemand erover praat kan homoseksualiteit redelijk goed gedijen. Dat is bijvoorbeeld het geval in sommige Arabische landen. Als niemand het benoemt mag het letterlijk geen naam hebben en zo lang het verborgen blijft hebben homo’s een bepaalde mate van bewegingsvrijheid. Maar geen rechten.

Bij ons is er openheid gekomen: door er hardop over te praten kregen homo’s steeds meer een gezicht. En wie een gezicht heeft, heeft rechten. En als je die niet krijgt, kun je ze opeisen. Zo is dat bij ons gegaan. Ouders die anti-homo waren moesten hun standpunt bijstellen toen hun kind uit de kast kwam. Het is moeilijk om een groep te haten als die groep plotseling het gezicht krijgt van je eigen kind. Van je eigen vader, tante, neef, bakker op de hoek, huisarts, die leuke acteur op tv, je favoriete schrijfster. Zo ging het in de bredere samenleving: overal werden homo’s en lesbiennes zichtbaar. We zijn veranderd van een samenleving die homo’s haatte – wat geeft het? Niemand kent er een! – naar een samenleving waarin iedereen in zijn eigen omgeving wel een homo weet.

Onbekend maakt onbemind. Door je gezicht te laten zien maak je het een ander een stuk moeilijker om je te haten. Om die reden ben ik bedroefd dat de Gay Pride en Gay Parade zijn beroofd van het voorvoegsel Gay. De mensen die je op de boten ziet zijn niet langer verbonden aan homoseksualiteit, maar aan “LGBTQIAP“. De homo’s, waar iedereen jaarlijks naar kwamen kijken, zijn opgegaan in een woud van onduidelijkheid, waarin iedereen zich thuis moet kunnen voelen en daarom komt er volgend jaar vast nog de H van Hetero bij. Onder het mom van iedereen hoort erbij! verdwijnen homo’s in de anonimiteit van LGBTQIAPH. Ze verliezen letterlijk en figuurlijk hun gezicht.

 

Written by Ted

6 augustus 2017 bij 10:28

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ach “LGBTQIAP“ een onuitspreekbaar geheel. Gewoon Gay houden. Het staat toch ook voor vrolijk, daar kan ik me wel vrolijk bij voelen.

    hermine van Helden

    6 augustus 2017 at 11:11

  2. Het woord ‘gay’ en dus de letter G uit de alfabet soep mag van mij weg omdat het voor mij en ook voor steeds meer Amerikanen en Engelsen staat voor de ‘teveel geassimileerden’ en ‘normalo’s’, de groep die toch al nooit mee wilde varen. Ben allang blij dat hier (nog) geen boot is geweigerd omdat ie een ‘liefhebberij’ vertegenwoordigt die ‘ons’ een slecht imago zou geven, want ja, ik wil liefst de letter V erbij, van Viezeriken (ook fijn gender-neutraal) en waar is de F van het in de 70er jaren populaire Flikkers gebleven?.

    adabakenbrada

    8 augustus 2017 at 11:26


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: