tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Symposium ‘Kijken over de heg’

with 6 comments

‘Op dinsdag 19 september vindt in Tilburg het symposium ‘Kijken over de heg. Genres, schoolvakken en jeugdboeken‘ plaats. Centraal staat de vraag hoe de (jeugd)literatuur toegepast kan worden in de les, en dan niet alleen bij het vak taal of Nederlands. De organisator, eduvatieve uitgeverij Coutinho, willen laten zien hoe de combinatie van het aangename (het lezen van een mooi boek) met het nuttige (de leerstof) de interesses en talenten van leerlingen aanspreekt. Diverse (kinderboeken)schrijvers en onderwijsprofessionals geven daarover lezingen en workshopsessies. Dit meldt Leesplein.

Het symposium richt zich met name op de vakken lees- en literatuuronderwijs, Geschiedenis en Aardijkskunde. Jeugdliteratuur en deze schoolvakken passen goed bij elkaar. Toch worden kinderboeken vaak niet gebruikt in de lessen omdat de jeugdliteratuur doorgaans als het domein van de docent Nederlands wordt beschouwd.

Op het symposium zal blijken dat ook docenten van andere schoolvakken de jeugdliteratuur goed kunnen gebruiken in hun lessen. Het gebruik van leesboeken vergroot volgens de organisatie de kans dat kinderen ontdekken wat hen interesseert en waar hun talenten liggen. Om zulke ‘aha-erlebnissen’ te ondervinden, moet je wel over de heg van de literatuur en de schoolvakken heen willen kijken.

Bekende (kinderboeken)schrijvers als Ted van Lieshout, Wim Hofman, Joke van Leeuwen en Robert Vuijsje en professionals uit het onderwijs zullen lezingen en parallelsessies geven waarin zij laten zien hoe literatuur in het onderwijs gebruikt kan worden en wat dat oplevert. Geïnteresseerden voor het symposium kunnen zich nog opgeven voor deelname (kosten 100,- euro per persoon, studenten 60,- euro (inclusief lunch). Meer informatie over het programma en inschrijven in de folder Symposium Kijken over de Heg.’

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids

Written by Ted

12 augustus 2017 bij 07:44

Geplaatst in Diversen

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vanwege het woord kinderboekenschrijver denk ik dat het symposium interessant is voor leerkrachten die les geven op de basisschool, maar als ik dan lees over bijvoorbeeld geschiedenis alsof daar een aparte leraar voor is, denk ik aan het voortgezet onderwijs. Hoe zit ‘t?

  Co

  14 augustus 2017 at 08:05

 2. Dat weet ik niet.

  Ted

  14 augustus 2017 at 08:10

  • Mooi inzichtelijk antwoord dat past bij de vakantietijd.

   Co

   14 augustus 2017 at 08:23

 3. Ik merk toch echt op dat het gericht is op het VO: ‘(…) docenten Nederlands maar juist ook docenten van andere vakken (…)’.

  alexandravanliempdt1978

  15 augustus 2017 at 13:00

 4. Volgens mij ben ik gevraagd voor toepassingen binnen het basisonderwijs. Dat weet ik eigenlijk wel zeker.

  Ted

  15 augustus 2017 at 13:01

  • Oh, oké Ted. Dank. Misschien is het voor Bo én Vo? Ik zal eens informeren! Nogmaals dank voor je antwoord.

   alexandravanliempdt1978

   15 augustus 2017 at 13:26


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: