tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Wilt u uw expertise en ervaring gratis ter beschikking stellen?

leave a comment »

cultuurlogo_vierkant_400x400Morgenmiddag vindt er van 14:00 tot 17:00 uur in Amsterdam een bijeenkomst plaats die is georganiseerd ten behoeve van de Raad voor Cultuur. Deze raad heeft een commissie samengesteld met vertegenwoordigers uit alle geledingen van het boekenvak: auteurs, boekhandelaars, uitgevers, bibliothecarissen, organisatoren van literaire evenementen. De commissie gaat een analyse maken van de letterensector. Hun woordvoerder stuurde mij een e-mail met een uitnodiging:

‘De commissie doet graag een beroep op uw expertise en ervaring en nodigt u, samen met een aantal andere auteurs, van harte uit voor een rondetafelgesprek.’

Dit is wat ik – na een maand geaarzeld te hebben (de e-mail rept niet over het aantal genodigden. Tien? Honderd? Kom ik wel aan het woord of zit ik daar eigenlijk voor spek en bonen? En moet ik me niet over mijn bezwaren heen zetten dat er geen honorarium geboden wordt omdat het belangrijk is om mijn visie uiteen te zetten? Hoezo denken ze eigenlijk weer dat mensen die met kunst bezig zijn zo veel idealen hebben dat ze ook wel gratis komen opdraven? Maar als ze écht mijn mening willen weten, hadden ze me wel in die commissie gevraagd, en die hebben ze niet zonder reden zonder mij samengesteld. Zit daar niet al genoeg expertise en ervaring? Nogmaals: zit ik daar niet voor spek en bonen?) – heb teruggeschreven op de vraag of ik wilde/kon komen:

Helaas niet. Ik maak me ook geen illusies: u vraagt me vanwege mijn “expertise en ervaring” om een hele middag vrij te maken voor een bijeenkomst over onder meer leesbevordering zonder daar een vergoeding voor in het vooruitzicht te stellen. Dat is precies wat er mis is in het boekenvak. Ik heb die middag een vergadering over hoe we poëzie onder de aandacht van de jeugd kunnen brengen, en daar krijg ik in ieder geval nog 100 euro voor. Dat moet ik als kleine zelfstandige laten prevaleren. Veel succes met de middag.

De overheid heeft de mond vol van leesbevordering en laaggeletterdheid, maar doet daar te weinig aan, gezien de teleurstellende, zieltogende resultaten. De overheid zou veel actiever moeten zijn, initiatieven uit het veld hartelijker moeten ondersteunen, ondernemend moeten zijn in het stimuleren van het bedrijfsleven om te investeren in alfabetisme en de kunst van het lezen. – Zie de kwijnende Woutertje Pieterse Prijs die naarstig op zoek is naar een sponsor. Zie de VSB Poëzieprijs die geen individuele kunstenaars meer wil ondersteunen maar zich, naar verluidt, wil gaan inzetten voor Spoken Word (performances met gesproken poëzie), waardoor de kunst van het lezen nog verder onder druk wordt gezet.

Mensen – kinderen, jongeren, volwassenen – die niet voldoende kunnen lezen kunnen nauwelijks zelfstandig meekomen in het leven. Als je niet goed kunt lezen ben je afhankelijk van anderen voor je informatie. Onze samenleving probeert zo veel mogelijk tegemoet te komen aan het groeiende analfabetisme en de kwijnende belangstelling voor het geschreven woord, door alles wat in letters zo eenvoudig valt te formuleren, om te zetten in beelden, waardoor de nuance verdwijnt. De kranten die vroeger vol stonden met tekst en met weinig beeld staan nu vol met veel beeld en weinig tekst. Ja, zeggen ze, de mensen hebben geen zin meer in tekst. Nou, ze máken maar zin! En daar moeten we allemaal bij helpen.

Ik ben een zelfstandig mens, want ik kan lezen. Wie gebruik wil maken van mijn expertise en ervaring moet daar gewoon voor betalen, tenzij ik zelf aanbied dat ik me gratis in wil zetten. En dat doe ik niet als men denkt: het is maar een lul uit de kunsten, dus die doet het ook wel gratis.

Schermafdruk-2017-09-13-12.09.33

Written by Ted

13 september 2017 bij 07:27

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: