tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De verbeelding verbeeld(t)

with one comment

verbeelders-saskiaWEBGisteren nam Saskia de Bodt, na negen jaar, afscheid als hoogleraar illustratie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze deed dat met een openbare, goedbezochte lezing en na haar kwamen nog enkele andere sprekers aan het woord die er een extra feestelijke dag van maakten. Een bijzonder hoogtepunt was de doop van een boek dat speciaal ter ere van het afscheid bij Uitgeverij Vantilt is uitgekomen: De verbeelding verbeeld(t). Het is een soort vervolg op De verbeelders, het kloeke boek over Nederlandse illustratoren dat in 2014 bij dezelfde uitgeverij verscheen.

Dit boek is net zo kloek en het ziet er fantastisch uit, en ik snap niet dat Vantilt zo’n boek voor een betaalbare prijs kan maken. Bravo! Het boek is onder redactie van Anna Cecilia Koldeweij en Jos Koldeweij gemaakt en bevat tal van artikelen, veelal van collegae, waarin boekillustratie en beeldende kunst elkaar ontmoeten, omlijst door tekeningen die door een tiental hedendaagse illustratoren speciaal zijn gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van Saskia.

Ik heb de rijk geïllustreerde artikelen nog niet kunnen lezen, maar het boek wel al een paar keer enthousiast doorgebladerd. De pracht ervan overtuigt. Het enige dat ik zo op het oog een beetje mis is de aansluiting met het heden of het oog op de toekomst. Maar het kan goed zijn dat er domweg niemand in Nederland is die daar een studie van heeft gemaakt. Misschien is dat een mooie taak voor (studenten van) de nieuwe hoogleraar illustratie, Emilie Sitzia.

In het betoog van Saskia kwam het Huis van Illustratie (1) (2) nog even ter sprake, het museum voor de illustratiekunst dat we in Nederland zo nodig hebben en dat er nog steeds niet is. Ik kreeg de indruk dat Saskia zich daar verder voor in wil gaan zetten, en ik ook, dus we zijn al met zijn tweeën!

 

Written by Ted

4 november 2017 bij 08:07

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Op 3 november 2017 nam Saskia de Bodt, na negen jaar, afscheid als hoogleraar illustratie aan de Universiteit van Amsterdam. Een bijzonder hoogtepunt was de doop van een boek dat speciaal ter ere van het afscheid bij Uitgeverij Vantilt is uitgekomen: De verbeelding verbeeld(t). Het bevat tal van artikelen, veelal van collegae, waarin boekillustratie en beeldende kunst elkaar ontmoeten, omlijst door tekeningen die door een tiental hedendaagse illustratoren speciaal zijn gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van Saskia. (Ted van Lieshout) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: