tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Zeldenrust

with one comment

zeldenrust2018. Het schiet al lekker op. Ik wens alle lezers graag het beste toe!

Soms word je op je voortschrijdende leeftijd gewezen door iets wat daar niets mee te maken heeft. In Goede Papieren, het blad dat het Literatuur Museum uitbrengt, staat een zin in een stuk over Jan Hanlo waardoor ik op slag wist dat de auteur van het artikel van een jongere generatie is dan ik. Het gaat om Ernest van der Kwast, die verraadt dat hij te jong is om iets te weten zonder dat hij dat met zijn formulering beoogde. Dit is die zin: ‘Een patholoog-anatoom met de achternaam Zeldenrust constateerde dat de patiënt was overleden aan longembolie.’

Iemand van 60 of ouder zou zoiets nooit schrijven. Destijds was er maar één naam die onlosmakelijk verbonden was aan pathologie anatomie en dat was dokter Jan Zeldenrust. Van 1948 tot 1984 voerde hij vele secties uit, en in tal van politiezaken werd zijn naam in het nieuws genoemd als er lijkschouwing moest worden verricht. Als persoon was hij misschien geen bekende Nederlander, maar als naam wel degelijk. Ernest weet dat niet en denkt dat lezers de naam Zeldenrust in combinatie met zijn beroep net zo opmerkelijk vinden als hij, maar voor de oudere lezer is het juist grappig dat Ernest niet weet wie Zeldenrust was.

Er was in die tijd trouwens nog een beroemde Zeldenrust: Mary Zeldenrust-Noordanus. Ze was psycholoog en enkele jaren voorzitter van de NVSH (Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming). – What’s in a name.

 

Written by Ted

2 januari 2018 bij 11:33

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hahaha. Ja.
    Ted. Ken jij het heuglijke feit over de weduwe Andrieske Geraldine Dorren – Gaatjens, woonachtig in Drachten en naaister van beroep?
    Die hertrouwde in 1939, op 61- jarige leeftijd, met de 77- jarige Hendricus Antonius Vollen, een toenmalig uitgetreden tandarts.

    Beatrijs

    2 januari 2018 at 15:46


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: