tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Jan Simoen 5 jaar dood

leave a comment »

JanSimoenHet is vandaag precies vijf jaar geleden dat Jan Simoen overleed.

Jan Simoen (Oostende, 1953-2013) groeide op in Middelkerke, aan de Belgische kust. Simoen studeerde Romaanse talen aan de Katholieke Universiteit in Leuven en gaf Frans aan Leuvense jongeren van 15 tot 18 jaar. In de jaren tachtig werkte hij regelmatig als toneelfotograaf. Zo maakte hij kennis met het productiehuis Oud Huis Stekelbees en Guy Cassiers. Zijn eerste toneelstuk Polaroid schreef hij in 1989 in opdracht van Oud Huis Stekelbees en met inspiratie van Guy Cassiers.

Daarna volgde een eerste kinderboek, Duizend Stenen Ogen. In 1996 verscheen Met mij gaat alles goed, het eerste deel van een trilogie. Het boek is gedeeltelijk gebaseerd op waargebeurde feiten, namelijk de dood van een goede vriend aan de gevolgen van AIDS. Sindsdien is het werk van Jan Simoen meer getekend door de realiteit en de actualiteit. De trilogie is in 2005 afgerond met Veel liefs van Michaël. Slecht verscheen in 2007 en won een Boekenwelp en De Gouden Zoen.

Jan Simoen schreef in het schooltijdschrift iD een jaar of vijftien columns over Sigi, een balorige prepuber, die zeer geliefd is bij zijn leeftijdgenoten. In 2008 verscheen het eerste boek bij Querido over Sigi: Goed bezig, Sigi!, een jaar later gevolgd door Sigi & Julia. Na Ik ben Alice, een deel uit de Slash-reeks, volgde in 2012 het laatste boek van Jan Simoen. De nacht van 2 april is gebaseerd op zijn kinderjaren aan de Belgische kust. In januari 2013 overleed Jan Simoen aan de gevolgen van kanker.*

*https://www.queridokinderboeken.nl/auteur/jan-simoen/

 

Written by Ted

5 januari 2018 bij 09:53

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: