tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Bijna tijd voor het nieuwe Prentenboek van het Jaar!

with 5 comments

PvhJ18Het is al bijna weer tijd voor de keuze van het Prentenboek van het Jaar 2019. Een jury van jeugdbibliothecarissen kiest in opdracht van de CPNB een Top 10 van prentenboeken van het vorige jaar waar goed mee te werken valt, en selecteert één ervan als PvhJ van volgend jaar. Voor het PvhJ 2019 komen dus prentenboeken in aanmerking die in 2017 zijn verschenen.

De laatste twee jaar koos de jury voor prentenboeken van buitenlandse makers. In de vijftien keer dat er gekozen mocht worden deed de jury dat maar liefst negen keer, plus twee keer voor Guido Van Genechten uit Vlaanderen. Slechts vier keer – vier keer maar! – viel de keuze op een van oorsprong Nederlands prentenboek. De jury heeft terecht keuzevrijheid en hoeft de keuze niet te verantwoorden, en dus is niet duidelijk waarom jeugdbibliothecarissen een aperte voorkeur lijken te hebben voor buitenlandse prentenboeken. Wel is een voorwaarde dat er met een PvhJ goed gewerkt moet kunnen worden in bieb, in de opvang en op school. Het merkwaardige is dan wel dat als de makers van het PvhJ buitenlanders zijn, ze doorgaans niet beschikbaar zijn om door het jaar heen naar scholen te gaan om uit dat verkozen prentenboek voor te lezen. Ondertussen zitten Nederlandse prentenboekenmakers thuis.

2004    Ik wil de maan – Jonathan Emmett en Vanessa Cabban
2005    Wat nu, Olivier? – Phyllis Root    Lemniscaat
2006    Dat ben jij, Kiki! – Amy Hest en Jill Barton
2007    De Kleine Kangoeroe – Guido Van Genechten
2008    Kleine muis zoekt een huis – Petr Horácek
2009    Anton kan toveren – Ole Könnecke
2010    De Wiebelbillenboogie – Guido Van Genechten
2011    Fiet wil rennen – Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit
2012    Mama kwijt – Chris Haughton
2013    Nog 100 nachtjes slapen – Milja Praagman
2014    Krrrr…okodil! – Catherine Rayner
2015    Boer Boris gaat naar zee – Ted van Lieshout en Philip Hopman
2016    We hebben er een geitje bij! – Marjet Huiberts en Iris Deppe
2017    De kleine walvis – Benji Davies
2018    Ssst! De tijger slaapt – Britta Teckentrup

Waarom breng ik dit te berde? Omdat ik hoop dat de jury weer eens voor een Nederlandse of Vlaamse maker kiest. Omdat ik zelf heb ervaren wat een opsteker het PvhJ kan zijn. In 2015 mochten Philip Hopman en ik met de eer gaan strijken en dat hebben we geweten. De Boer Borisserie is een groot succes geworden en dat was waarschijnlijk niet of in ieder geval in veel mindere mate gebeurd als Boer Boris gaat naar zee géén PvhJ was geweest. Ons geluk was dat kindjes die het boek mooi vonden, ook een ánder boek van Boer Boris konden verkrijgen. Ons geluk was tevens dat Philip en ik gewoon in Nederland wonen en wij naar scholen en bibliotheken kunnen om daar persoonlijk te komen voorlezen en tekenen. In dat kader is het plaatje dat ik van Twitter haalde illustratief. De winnares van dit jaar kijkt van grote afstand naar wat er in Nederland met haar boek gebeurt, maar maakt er feitelijk part noch deel van uit.

Written by Ted

8 februari 2018 bij 09:23

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ted, een andere vraag hierover, weet jij dit toevallig: kan er gekozen worden uit ALLE boeken die zijn verschenen in een bepaald jaar of dragen uitgevers boeken voor? Als (kinderboeken)blogger heb ik nl. afgelopen jaar toevallig een aantal keer gehoord dat uitgevers verbaasd waren dat een van hun boeken gekozen was voor de Top Tien omdat het al ‘oud’ was en ze daardoor ook geen belangstelling meer hadden om bv. mee te werken aan een winactie voor een grote mamasite.
  En ik heb ook gehoord dat een keer een winnend boek (van een buitenlandse schrijver in dit geval) maar zeer beperkt beschikbaar was voor promotie-doeleinden omdat ze zo overstelpt werden door aanvragen… ja duh logisch als je de winnaar bent. Beetje bijzonder vond ik dat.

  Judith

  8 februari 2018 at 12:08

 2. Ik ken de reglementen niet, dus ik kan je geen exact antwoord geven.

  Wel is het zo dat de jury in 2018 het Prentenboek van het Jaar 2019 kiest op basis van prentenboeken die in het afgelopen jaar zijn verschenen, dus in 2017. De reden dat er zo veel tijd tussen zit is logisch: alle prentenboeken van een kalenderjaar moeten kans kunnen maken, dus in 2018 is de meest recente jaargang die van het jaar 2017. De Voorleesdagen 2019 zijn al in de maand januari, en er is tijd nodig om de campagne op te zetten en om lesmateriaal te maken. Dat moet allemaal dus al in 2018 gebeuren. Om daar voldoende tijd voor te hebben is het nodig dat al in maart of april duidelijk is welke prentenboeken in de Top 10 staan en welk boek het Prentenboek van 2019 wordt.

  Op grond waarvan uitgevers al of niet mee willen werken aan een winactie, weet ik niet.

  Ted

  8 februari 2018 at 13:20

 3. Dag Ted, uit Britta’s reactie zou je kunnen opmaken dat ze alles van een afstand heeft meegemaakt, maar dat is niet zo. Juist omdat wij vinden dat een buitenlandse auteur niet mag missen wat er allemaal rond zijn/haar boek wordt georganiseerd, heeft Gottmer Britta uitgenodigd naar Nederland te komen. Zij was aanwezig bij het Nationaal Voorleesontbijt in Burgers’ Zoo en gaf er een workshop en heeft in diverse boekhandels collages gemaakt terwijl het boek werd voorgelezen. Ze was zeer onder de indruk van alles wat de CPNB, Gottmer en alle organiserende bibliotheken, scholen en boekhandels hebben weten te bewerkstelligen!

  Ineke Boerrigter

  8 februari 2018 at 15:56


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: