tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Hollandse Meesters in de Hermitage

leave a comment »

IMG_7559Op NPO2 is op dinsdagavond een serie waarin de Hermitage Amsterdam (HA) wordt gevolgd, althans de directeur ervan. Aardige serie, die in ieder geval laat zien dat er meer Russen op de wereld rondlopen dan alleen Poetin. Dat is wel een verademing. Doordat Poetin zo ongeveer de enige Rus is die tot de media doordringt komt het nauwelijks in je op dat er ook toegewijde Russen rondlopen die hun hart aan kunst hebben verpand.

De tentoonstelling die momenteel in HA loopt laat Hollandse Meesters zien uit de collectie van de Hermitage in Sint Petersburg, en is beslist de moeite van het bekijken waard, al is-ie wel duur: 25 euro. Gelukkig heb ik een museumjaarkaart en hoefde ik maar 10 euro bij te betalen. Jammer was wel dat de site niet goed informeerde: met de prijs voor dat extra ticket had ik ook de andere tentoonstellingen kunnen bekijken, maar omdat ik daarvan niet op de hoogte was en een ticket had met alleen ‘Hollandse Meesters’ erop, werd me de toegang tot de andere twee tentoonstellingen geweigerd. Let dus goed op als je online een ticket koopt! Ga je naar de kassa, vraag dan naar een kaartje waar je de andere twee tentoonstellingen ook mee kunt bekijken. Voor museumjaarkaarthouders is dat één tientje.

Niet alle ruimtes in de Hermitage zijn geschikt voor middelgrote schilderijen; er zijn galerijen die te klein zijn, en daar hangen schilderijen die je naast elkaar zou willen zien, maar die uit elkaar aan verschillende wanden zijn gehangen, zodat je ze niet fijn kunt vergelijken. Op tv zag ik gisteren dat de schilderijen bewust niet naast elkaar hangen, maar er werd niet uitgelegd waarom.
Ook vind je hier lege muren, waarop je logischerwijze een schilderij denkt te zullen aantreffen. Wel fijn en sfeervol is de ambiance, vooral als je als eerste om 10 uur het museum betreedt, want dan is het lekker rustig. Om half elf was het al stikvol, ondanks de time-slots waarmee gewerkt wordt.

Uit een van mijn favoriete schilderijen hier een fragment. Het is een schilderij van Gerard ter Borch de Jongere met een jongeman en een jonge vrouw die elkaar buitengewoon lieftallig aankijken. De vrouw erachter kan een koppelaarster zijn want in de hoek staat een bed, maar er straalt alleen maar onschuld uit de snoetjes van de jongelui. Toch heeft het schilderij zeker iets sensueels in de zin, want hij roert niet voor niets met zijn lepeltje in haar glaasje limonade.

Leuk detail: naast dit en een aantal andere schilderijen hangen reacties van kinderen.

Written by Ted

28 februari 2018 bij 05:27

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: