tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Zelfmoordpoeder

with 3 comments

zelfmoordpoederWie dood wil kan daar wel een oplossing voor vinden, maar uit dit bericht maak je op dat het wel wat moet kosten of dat het in ieder geval moeilijk gemaakt moet worden. Ik snap het verdriet van de ouders van X. Ze denken dat als het moeilijker was geweest, hun kind misschien was blijven leven uit angst voor een afschuwelijke dood. En ja, er zijn mensen met zelfdodingplannen die er uiteindelijk van afzien, maar ook mensen die geen uitweg zien en dan toch voor de trein springen.

Voor de ouders van X is het te laat. Zouden zij er meer vrede mee hebben gehad als hun dochter was overleden door een sprong van een flat dan door een poedertje van anderhalve euro?

We zijn geneigd om te denken dat andere mensen labieler zijn dan wijzelf. Dat als andere mensen bij de pil van Drion (hiermee wordt een niet bestaande pil bedoeld die je in kunt nemen en dan glijd je zachtjes de dood in) kunnen of bij een ‘zelfmoordpoeder’ (waarmee geen zout, suiker of coke wordt bedoeld!), ze er en masse een einde aan maken.

Ik denk dat het voor veel mensen juist een uitkomst kan zijn om de beschikking te hebben over een zelfmoordmiddel in het laatje van het nachtkastje: het geeft innerlijke rust dat als je er écht uit wilt stappen, het kán, en dan kan blijken dat dat moment nooit komt. De pil van Drion blijft tot in lengte van dagen in het laatje liggen.

Voor de nabestaanden rest in alle gevallen hetzelfde lot: door blijven gaan met leven.

Written by Ted

11 maart 2018 bij 08:42

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Liever schoon met pil dan uiteengespat op trein – om over al die getraumatiseerde machinisten nog maar niet te spreken. En het blijft raar: je wordt zonder toestemming op de wereld gezet maar je moet hemel en aarde bewegen om te mogen vertrekken.

  Wout

  11 maart 2018 at 09:50

 2. Juist!
  Ik heb een keer in een trein gezeten waar iemand voor gesprongen was. We moesten heel lang blijven zitten en hoewel we wisten wat er gebeurd was, probeerde iedereen het maar zo gezellig mogelijk te maken.

  Ted

  11 maart 2018 at 09:53

 3. “We zijn geneigd te denken dat andere mensen labieler zijn dan wijzelf,” schrijf je. Daar ben ik het van harte mee eens. Ik denk dat het een belangrijk, maar zelden belicht argument is in deze discussie. Bijvoorbeeld als mensen vinden dat zelfmoord niet ‘te makkelijk’ mag zijn en dat er ‘misbruik’ gemaakt zou kunnen worden van zo’n poedertje.
  Het denken voor de ander zit ook verborgen in onze euthanasiepraktijk. Met patiënten die vragen en dokters die oordelen. Met protocollen, second opinions van SCEN-artsen en regionale toetsingscommissies. In een leeftijdsgrens voor het ‘voltooide leven’. De dood op verzoek is nog nooit zo bureaucratisch geweest. Jammer dat de filosofische en de sociale aspecten vaak onbesproken blijven.

  kayakangst

  11 maart 2018 at 14:46


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: