tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Hoge bomen vangen veel wind; hoogste bomen steken boven de wind uit

with one comment

Het is opvallend hoe steeds vaker de schandpaal tevoorschijn wordt gehaald. Nu moet Dotan eraan, omdat hij iets heeft gedaan dat eigenlijk algemeen geaccepteerd wordt. Wie op het internet kijkt naar tal van commerciële ondernemingen als reisbureaus, hotels, restaurants, enzovoort, ziet massa’s reacties waarvan we wéten dat we ze niet zo maar geloven moeten, omdat ze door het bedrijf zelf geplaatst kunnen zijn. Maar die bedrijven hebben geen gezicht en Dotan wel en daarom gaan we achter Dotan aan en niet achter die frauduleuze bedrijven. Toch zijn de motieven erachter dezelfde: de bedoeling is om handel te genereren en Dotan heeft óók een winkel die hij draaiend moet zien te houden.

In RTL Boulevard zag ik een muziekdeskundige, Ronald Molendijk, met het schuim op de bek tekeergaan en in het AD deed Angela de Jong er nog een schepje bovenop. Dotan moet gevild en gevierendeeld, en dat kán men doen omdat het slachtoffer in wezen weerloos is. Hij ligt al op de grond en dan is natrappen risicoloos. We hoeven niet bang te zijn dat Dotan met een geladen pistool de uitzending van RTL Boulevard komt verstoren. Hogere – gevaarlijkere – bomen ontsnappen aan de toorn van Molendijk en De Jong.

Vind ik dan dat Dotan ongestraft moet blijven? Ja, eigenlijk wel. Hij had het niet moeten doen, maar gedane zaken nemen geen keer, dus nu verder. Maar hoe kom je als mens hier weer overheen? Wat hem de afgelopen week is overkomen aan publieke vernedering hoeft een gemiddelde moordenaar niet te ondergaan. Die wordt niet met naam en toenaam aan de schandpaal genageld en kan, na een tijd in de gevangenis, weer een relatief normaal leven gaan leiden. Voor Dotan lijkt dat uitgesloten. Zijn moeder zegt in het AD dat hij misschien gaat emigreren. – Ik begrijp niet goed waarom we het aanvaardbaar vinden dat privépersonen zo zwaar moeten boeten voor iets waar het bedrijfsleven makkelijk mee wegkomt.

Nepprofielen aanmaken is volkomen gangbaar. Er zijn heel veel mensen die zich verschuilen achter een nepprofiel en andere mensen op bijvoorbeeld Facebook uitmaken voor rotte vis zonder daarvoor enige verantwoordelijkheid te (hoeven) nemen. Ik heb zelf wel eens spijt gehad dat ik op Twitter en Facebook een profiel onder mijn eigen naam heb aangemaakt in plaats van onder een pseudoniem, want ik wil ook wel eens mijn ongenoegen ongestoord debiel het internet op gooien. Of zeggen dat Ted van Lieshout een fan-tas-ti-sche schrijver is en een peperkoeken hartje heeft. Maar ik ben bang dat iemand erachter komt, dus ik heb geen nepprofiel. Ik moet altijd beschaafd blijven en proberen genuanceerd te zijn – zo saaai! Was ik maar een beetje meer als Hans Teeuwen (zie filmpje). 🙂

Written by Ted

22 april 2018 bij 11:00

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dankjewel!

    Anne

    22 april 2018 at 12:58


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: