tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Mijn zwager moet het land uit!

with 17 comments

Albert-en-SnirJe mag het wel een tragedie noemen. Mijn broer, Albert, heeft al tien jaar een relatie met een Israëlische man, ze zijn drie jaar geleden getrouwd en wonen heel gelukkig samen in Eindhoven. Maar nu moet Snir, de echtgenoot van mijn broer, het land uit. Ze zijn diep ongelukkig met de ontstane situatie en Albert schreef daar een hartenkreet over:

‘De rechter heeft uitspraak gedaan over ons bezwaar tegen de beslissing van de IND* om verblijf van Snir in Nederland niet toe te staan. De rechter heeft ons bezwaar afgewezen op onduidelijke gronden. Wij voldoen namelijk aan de Europese normen voor wat betreft inkomen: wij zorgen voor ons eigen onderhoud zonder subsidies, toeslagen of wat dan ook. Wij zijn in juni 10 jaar samen, wonen bijna 6 jaar samen en zijn 3 jaar getrouwd. We zijn gelukkig… maar de overheid ontwricht dat. Ik ervaar dit als zinloos geweld. Ik krijg een stomp vol in mijn gezicht door een overheid die veel sterker is dan ik… ik kan niet terugslaan. Dit houdt in dat binnen 4 weken Snir Nederland moet verlaten en dat al onze plannen voor de rest van het jaar in duigen vallen. …en dat we zonder elkaar verder moeten… Ik snap er niets van. Dit is minachting naar mij als burger. Dit is respectloos. Dit is een overheid niet waardig.’

*Immigratie- en Naturalisatiedienst

 

Written by Ted

14 mei 2018 bij 10:54

Geplaatst in Diversen

17 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Waarom?

  F.stuger

  14 mei 2018 at 12:08

  • Tja, uit het oordeel van de rechter maak ik op dat het inkomen waarvan ze leven te laag gevonden wordt, waardoor de angst bestaat dat ze in de toekomst een beroep zullen doen op sociale voorzieningen. Mijn zwager wordt dus uit voorzorg het land uitgezet.

   Ted

   14 mei 2018 at 12:20

 2. A-humaan, onwaardig en respectloos.

  Peter Zegveld

  14 mei 2018 at 12:16

 3. Ja, het is een persoonlijke tragedie en nee, uniek is de situatie van je broer niet. Netto is het beleid van Nederland al jaren, dat als je partner in het buitenland is geboren/getogen, je wordt aangemoedigd om te emigreren naar dat andere land. Kunnen je broer en zijn man nog in beroep gaan?

  Het gevoel van een stomp in het gezicht is heel herkenbaar. Voor mij heeft de overheid afgedaan, nadat de IND tot drie keer toe de gelegaliseerde papieren van mijn man had afgekeurd, toen we wilden trouwen. Dat telde op bij de drie rondes, die nodig waren om de erkenning als politiek vluchteling er door te krijgen. In die tijd heeft hij zich wel eens afgevraagd of deze overheid hem wel als inwoner, burger, mens zag.

  Marko Jablan

  14 mei 2018 at 12:33

  • Ja, ik had ook de indruk dat de rechter suggereert dat mijn broer maar in Israel moet gaan wonen. Maar hij heeft zijn kinderen en kleinkind hier in Nederland! En hij is steun en toeverlaat voor mijn moeder.

   Ted

   14 mei 2018 at 13:13

  • Ik vrees dat het handelen van de IND min of meer correspondeert met de mening van een groot deel van de Nederlanders. Aan onmenselijkheid grenzende gestrengheid hoort bij het kille nationaal-chavinistische, anti-immigratiewind die in dit land waait. In zekere zin heb je geen ruzie met de overheid, maar met je buurman. De IND was niet zo geweest als de sfeer in Nederland minder xenofoob was geweest.

   Het maakt het niet minder rot, trouwens. Misschien wel bitterder. Maar een overheid functioneert niet in het luchtledige.

   Maarten van der Werf

   14 mei 2018 at 14:59

 4. Vreselijk.

  breieninpeking

  14 mei 2018 at 13:39

 5. Wat in-triest. Ik weet niets van dit soort procedures en kan helaas op geen enkele manier van hulp zijn. Ik hoop dat er toch een manier is waarop de man van je broer hier alsnog kan blijven wonen, of zo snel mogelijk terug kan keren. Liefs.

  selmanoort

  14 mei 2018 at 13:56

 6. schandalig…………………….. heel erg schandalig dat de overheid zo met mensen omgaat.

  prive

  14 mei 2018 at 13:57

 7. Dit is immoreel! Snir heeft zich steeds een goed burger betoond, hard gewerkt en gestudeerd.
  Jij albert staat je moeder bij en bent een goede vader en opa.
  Is een handtekeningenacie een mogelijkheid?

  Julia Rubingh

  14 mei 2018 at 15:14

 8. wat een tragedie. En wat een belachelijke aktie van de IND. Ik ga me schamen dat ik nederlandse ben.

  oehoeboeroe

  14 mei 2018 at 16:13

 9. Hebben jullie de Nationale ombudsman al ingeschakeld? Succes en duim voor jullie!

  Esther

  14 mei 2018 at 19:58

 10. Wat een krankzinnig verhaal. De mannen mochten wel trouwen drie jaar geleden en toen is er niks gezegd?! Het wordt hoe langer hoe gekker hier.

  Liesje de Graaf

  15 mei 2018 at 09:38

  • Als je trouwt met iemand, die in het buitenland is geboren/opgegroeid, dan controleert de IND (vroeger overigens de gemeente) de geboorte-akte en de ‘verklaring ongehuwd het land verlaten’. Dat is genoeg om te mogen trouwen, al kan de wetgeving om een schijnhuwelijk tegen te gaan nog voor vertraging zorgen – extra onderzoek van de politie en ook dat moet je allemaal maar goed en geweldig vinden.

   Het probleem nu zit in de verblijfsvergunning, die om de zoveel tijd – tegen behoorlijk hoge kosten – verlengd moet worden. Daar is het misgegaan op de inkomenseis (te laag) of op de eis, dat de Nederlandse partner een dienstverband voor onbepaalde tijd moet hebben.

   De ‘fout’ van de man: geen Nederlandse nationaliteit aangevraagd na 5 jaar. Fout tussen aanhalingstekens, omdat ik mij heel goed kan voorstellen, dat je geen afstand wilt doen van je oude nationaliteit en een verblijfsvergunning voldoende vindt.

   Marko Jablan

   15 mei 2018 at 10:47

 11. Misschien is er een werkgever te vinden die dit wil steunen?

  tien

  15 mei 2018 at 13:19

 12. Je zegt dat de echtgenoot 5 jaar rechtsgeldig in Nederland verbleef. Kijk naar de conclusies van de Advocaat Generaal in de recente Gusa rechtszaak voor het Europese Hof in Luxemburg. Die gaan over de vraag wie de bewijslast heeft dat de niet-EU burger die 5 jaar rechtmatig in de EU verblijft niet voldoende inkomsten had. Succes daarmee.

  Nanette Neuwahl

  15 mei 2018 at 17:51


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: