tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Waarom ‘Onder mijn matras de erwt’ niet in aanmerking kwam voor de Gouden Poëziemedaille

with 3 comments

OMMDE omslag stofomslagUit het juryrapport van de Gouden Poëziemedaille 2018:

‘Vooraf wenst de jury een bijzondere vermelding te geven aan een opmerkelijke bundel die weliswaar werd ingestuurd, maar buiten de leeftijdscategorie voor de prijs valt. Onder mijn matras de erwt van Ted van Lieshout sprak de jury aan door de spannende interactie tussen intrigerende foto’s en aangrijpende gedichten. Op een heel eigen wijze geeft de dichter uiting aan de gedachten en gevoelens van een meisje dat uit haar kinderjaren groeit. Het getuigt van lef dat hij daarbij ook de scherpe en pijnlijke momenten aan bod laat komen. Hierdoor verwoordt de bundel de complexe zoektocht van elke mens naar zichzelf, naar erkenning en geluk. Die zoektocht verwoordt Van Lieshout vlijmscherp en vaak ongezouten, waarbij hij volop experimenteert met de vorm en verrast met originele beelden. Hoeveel tederheid schuilt er niet in de volgende gedachte over een dementerende oma: ‘Ik kan trager van haar houden/ als dat beter voor haar is.’ Van Lieshout maakte in woord en beeld opnieuw een bundel ‘van zeldzame bijzonderheid’. De jury oordeelt echter dat de bundel het beste zal functioneren bij een leeftijdsgroep ouder dan 12.’

Poëzie – toch al zo’n bescheiden genre – moet volgens mij niet óók nog eens beperkt worden door leeftijdsgrenzen of ingedeeld in hokjesdenkende leeftijdscategorieën. Zo heb ik mijn gedichten in ieder geval niet bedoeld of geschreven. Dat de jury de nadruk legt op het “functioneren” van poëzie in plaats van op de kunstzinnige waarde, is iets wat volslagen nieuw voor mij is. Maar ja, niets aan te doen. Degene die een prijs organiseert kan de regels ervoor bepalen en binnen die regels heeft een jury het voorrecht te bepalen waaraan een bundel moet voldoen.

Written by Ted

5 juni 2018 bij 07:07

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. 🙂

    Beatrijs

    5 juni 2018 at 07:13

  2. Poëzie, functioneren, leeftijdsgroep…tja. Mijn hart kan die combinatie niet maken. Poëzie/ kunst raakt je of raakt je niet. En Ted raakt mensen met een hart.

    Angar

    5 juni 2018 at 07:43


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: