tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Duchamp. Vermeende leugenaar?

leave a comment »

Kunst? omslagOp Facebook en in de krant is hij al een leugenaar genoemd en zijn kunstwerk Fountain een ‘gejatte pisbak’. Marcel Duchamp zou zich het beroemde kunstwerk hebben toegeëigend, nadat de eigenlijke maakster, Elsa von Freytag-Loringhoven, was gestorven. Spijkerharde bewijzen zijn er niet, noch is er een claim van Von Freytag: ze overleed zes jaar nadat het werk was gepresenteerd als een creatie van Duchamp. Het meest overtuigende bewijs zou afkomstig moeten zijn uit een brief van Duchamp zelf, waarin hij schrijft: ‘Een van mijn vriendinnen heeft onder een mannelijk pseudoniem, Richard Mutt, een porseleinen urinoir als sculptuur ingezonden.’

De optie dat Duchamp naar een van zijn vrouwelijke alter ego’s verwijst wordt door niemand geopperd. Eén van die vrouwennamen was RRose Sélavy. Wie op die naam googelt komt een portret tegen van Duchamp in dameskleding. Het pseudoniem is van eenzelfde soort als R. Mutt (waarmee het urinoir is gesigneerd), dat zich in het Duits lezen laat als Armoede. Zoals RRose Sélavie zich in het Frans lezen laat als Eros, zo is het leven.

Ik zeg niet dat Duchamp het urinoir níét gestolen heeft, al of niet van Von Freytag, maar ik zeg wel dat op basis van de feiten er vooralsnog geen enkele reden is om Duchamp plompverloren neer te zetten als leugenaar. Het is tegenwoordig bon ton om met beschuldigingen rond te strooien, maar wie zelf niet voor leugenaar uitgemaakt wil worden kan beter iets voorzichtiger zijn. Zeg dan, als je per se iemand wilt belasteren zonder dat je bewijs hebt of zonder dat diegene veroordeeld is: vermeende leugenaar.

Written by Ted

18 juni 2018 bij 06:02

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: