tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Morgen reikt de CPNB de Griffels, Vlag & Wimpels en mééér Penselen uit!

with 5 comments

cpnbMorgen worden de Griffels, de Penselen en de Vlag & Wimpels uitgereikt door de CPNB op een zomermiddagfeest in Amsterdam. Er is ronduit reden voor vreugde, want eindelijk, ein-de-lijk, na al die jaren, heeft de CPNB de scheve verhouding tussen de Griffels (voor schrijvers) en de Penselen (voor illustratoren) een beetje rechtgetrokken: er komen meer Zilveren Penselen en dat is volkomen terecht. Er waren vaak wel tien Griffels en maar twee Penselen, alsof illustratoren de rol van stiefkind spelen binnen de kinder- en jeugdboeken. En vanaf nu worden er, als ik het goed heb, zo’n acht Penselen uitgereikt. Hoera!

Vooruitlopend op dat feest wil ik nog even doorzeuren: de categorieën zijn een beetje raar gekozen, en ik wil graag nog een Griffel voor vertalers en een Penseel voor vormgevers!

Ondertussen ligt de CPNB onder vuur door het thema van de Boekenweek van 2019: De moeder, de vrouw. Honderden schrijvers zijn erover gestruikeld.

Hebben die schrijvers dan geen gelijk? Ik weet het niet zo goed. Ik kan ze niet helemaal volgen. Het thema gaat over moeder en niet over haar geslacht, en daarom zie ik niet waarom vrouwelijke auteurs meer recht van spreken zouden hebben dan mannelijke, voor zover het thema gaat over de moeder die je als je moeder beschouwt en niet over de moeder die je zelf bent. Ik had heel stellig de indruk dat het thema bedoeld is als mijn moeder en niet als mijn kind.

Dat staat verder los van het gegeven dat nu twee zoons het in een boekenweekgeschenk en een boekenweekessay mogen hebben over moeders, en nul dochters.

Dat is misschien onevenwichtig, maar ook dat is maar hoe je het bekijkt. Het essay wordt geschreven door een jonge mannelijke auteur wiens moeder uit een andere cultuur komt, en dat kan ons verrijken. Het verhaal wordt geschreven door een auteur* wiens moeder waarschijnlijk al gestorven is, en dat kan onze blik verruimen. Evengoed hadden dat twee vrouwelijke auteurs kunnen zijn, dat is zeker waar, dus ik heb wel degelijk sympathie voor de schrijfsters die niet gevraagd zijn. – Waarom volgend jaar niet hetzelfde thema, maar dan vanuit het perspectief van de moeder zelf? En dan twee schrijfsters: één die moeder is en één die het niet is.

Het is wel bevreemdend dat meer dan 200 schrijvers een protestbrief in de krant publiceerden over dit onderwerp en niet over bijvoorbeeld ontlezing of het ondergraven van het inkomen van schrijvers omdat ze geen leenvergoeding meer krijgen door het verhuizen van bibliotheekcollecties naar van het leenrecht vrijgestelde scholen. Dát spreekt dan weer minder tot de verbeelding. Dat haalt de krant niet eens.

Overigens ben ik wel van mening dat het Boekenweekgeschenk en het Essay vaker door vrouwelijke auteurs geschreven moeten worden.

*Siebelink hóéft zich helemaal niet te houden aan het thema.

Written by Ted

19 juni 2018 bij 08:25

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik heb er ook over nagedacht, Ted. Volgens mij schuilt het probleem in de formulering ‘moeder de vrouw’, waarbij vrouw (historisch?) volledig gelijkgesteld wordt met het moederschap, en daarin schuilt voor velen het probleem. Ook in mijn oren klinkt die formulering archaïsch, wat allicht heel bewust zo gekozen is, maar dan kan je wel voorspellen dat je op zere tenen gaat trappen.

  Frauke P

  19 juni 2018 at 08:34

 2. Daar kan ik wel in meegaan.

  Overigens hoeft Siebelink het helemáál niet te hebben over moeders. Over vrouwen trouwens ook niet, als hij niet wil.

  Ted

  19 juni 2018 at 08:49

 3. Als ze bij dit thema alleen maar vrouwen hadden uitgenodigd was de wereld denk ik nog veel meer te klein geweest. Iets van “Gaat het over moeders en dan nodigen ze alleen maar vrouwen uit. Alsof vrouwen niets anders kunnen dan moederen. En alsof vaders niet kunnen moederen.”

  Louise

  19 juni 2018 at 14:36

 4. Stel dat de CPNB ‘Altijd acht gebleven’ als thema kiest, naar Annie M.G. Schmidt, en ze kiezen voor het geschenk en het essay De Moor en Noordervliet, zouden dan de schrijvers die nu protesteren in het geweer komen omdat het kinderboekenschrijvers hadden moeten zijn? 🙂

  Ted

  19 juni 2018 at 14:56


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: