tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Vleugels over Lissabon

leave a comment »

lissabonKom ik terug uit Portugal, blijkt Femke Halsema voorgedragen als burgemeester van Amsterdam. Dat is fijn thuiskomen.

Lissabon. Het kost me grote moeite uit al de foto’s die ik maakte die ene te kiezen die voor mij het meest de stad typeert. Het is deze geworden, maar het had ook een foto geweest kunnen zijn van de beroemde Lissabonse tram die steil tegen heuvels op kan en ook weer af.

Opgetrommeld door de ronkende folders namen wij het toeristentrammetje, 28E, dat tot de nok toe gevuld met toeristen door het oude centrum slingert. Het eindpunt ervan is ergens in een stillere wijk van de stad, en daar is ook een kerkhof. Niet zo maar een kerkhof, maar een kruising tussen een dorp en een park, vol veelal witte en grijze minikathedraaltjes waarin lang geleden gewichtige overledenen te ruste zijn gelegd. Maar rust is er tegenwoordig niet bij. Elke minuut vliegt laag een vliegtuig over dat de stilte aan flarden scheurt.

Uit onszelf hadden we dat kerkhof nooit uitgekozen om te bezoeken, maar achteraf was het eigenlijk wel mijn lievelingsplaats. Het was er zo goed als “uitgestorven”, en liet mooi de twee kanten zien van de stad: de pracht en praal  van het zo mooi mogelijk voordoen van wie je bent, en de keerzijde ervan als er niemand meer is die dat voor je vol wil houden. Tal van grafmonumenten waren in het ongerede geraakt: er waren openingen  ontstaan waardoor je de opgestapelde kisten, half vergaan, gewoon kon zien staan. En dat was óók mooi.

Om de foto hieronder te begrijpen: het is een panoramafoto genomen op de begraafplaats met rechts, aanmerkelijk lager gelegen, de stad. Op de achtergrond de brug over de Taag.

lissabon-IMG_8927-contrast

Written by Ted

2 juli 2018 bij 08:25

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: