tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Noord-Zuidlijn uitgeprobeerd

with 10 comments

m52Warme, lome dag, en geen afspraken in mijn agenda. Weer om niks te doen, maar dat kan ik slecht, dus ik dacht: ik ga eens met de nieuwe metrolijn naar Amsterdam Zuid en Noord en terug, dan heb ik dat ook eens meegemaakt. En dat heb ik gedaan. Spectaculair was het niet. Maar ik heb uitgevonden wat nog niet aangegeven staat. Ik dacht dat ik naar het station moest lopen om daar in te stappen, maar je kunt ook de oude metro-ingangen nemen rondom het Centraal Station. Daar staat niet dat je via die route bij metrolijn 52 kunt komen, maar het kan wel. Je loopt dan gewoon over het perron helemaal door naar de andere kant en dan kom je vanzelf bij het nieuwe gedeelte.

Vanuit de metro te zien is alleen station Rokin een beetje apart met mooie wandmozaïeken, de overige stations ogen strak en grijs, voor zover ik dat kon waarnemen. Volgens mij heeft station Vijzelgracht maar één perron, wat ik ook wel opvallend vond, maar het schijnt dat het andere perron erboven of eronder is. Ik had misschien uit moeten stappen, maar dat komt later wel een keer.

Je bent inderdaad binnen een kwartier van noord naar zuid en dat had van mij langer mogen duren in ruil voor extra stations. Het zijn er gewoon te weinig. In Noord zijn slechts twee stations, en halte Noorderpark is op een plaats waar je bij wijze van spreken een taxi moet nemen om in de bewoonde wereld terecht te komen. Dat is echt onpraktisch gekozen. De lijn had ook gewoon door moeten lopen naar Zaandam of Purmerend. Stadsdeel Noord wordt door de metrolijn nauwelijks ontsloten. Alleen als je rond het eindpunt woont zit je volgens mij wel goed. Maar je moet niet naar het ziekenhuis moeten met je gebroken been, want dat is nog een heel eind strompelen vanaf Noord; vroeger was je vanaf CS in elf minuten bij de halte van het BovenIJziekenhuis. Dat is nu voorbij.

Ook naar het zuiden toe zijn er te weinig stations om het zonder vervolgvervoer te kunnen rooien; erop vertrouwen dat het overige openbaar vervoer nog rijdt zoals het reed, kan trouwens niet meer. 9292.nl kan helpen.

Ik denk niet dat ik veel gebruik zal maken van de Noord-Zuidlijn, want het meeste door de stad rijden doe ik op de fiets. Maar een keer naar de Albert Cuypmarkt of naar bioscoop Rialto met de metro, dat doe ik waarschijnlijk wel. Wat nu toch ook een reële optie is, is om met de trein naar station Amsterdam Zuid te gaan en dan met de metro de stad in.

Leuk was dat ik niet de enige was die in de nieuwe metro zat om het traject een keertje uit te proberen. Van alle leeftijden waren er mensen die niet omdat ze ergens moesten zijn de metro namen, maar om het avontuur van de nieuwe lijn eens mee te maken.

Written by Ted

26 juli 2018 bij 09:38

Geplaatst in Diversen

10 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik denk dat er tzt nog wel nieuwe stations bijkomen – al is het maar om weer met geld te smijten en de boel weer open te gooien als bedenksel van eoa college besluit vrees ik

  Wout

  26 juli 2018 at 09:52

 2. Dat denk ik niet. Althans niet tussen de bestaande stations in. Ik verwacht wel dat de lijn zal worden doorgetrokken in stadsdeel Noord.

  Ted

  26 juli 2018 at 10:02

 3. De lijn doortrekken naar Purmerend is echt een goed idee. Er is veel forensenverkeer wat dan misschien uit de auto stapt.

  Herman

  26 juli 2018 at 10:35

  • Ik denk toch ook wel aan een dwarsverbinding in Amsterdam Noord van oost naar west. Misschien naar Purmerend via Zaandam?

   Ted

   26 juli 2018 at 11:11

   • Dat vind ik wel goede ideeën van Herman en van jou want de ellende die kant op met o.a. de Coen tunnel met alle files duurt al zoveel jaren…r.

    Robert Kalma

    26 juli 2018 at 11:47

 4. Tja, dat lijntje…..; ik vind 3 miljard ridicuul en schandelijk. De woordkeus van de bestuurders vind ik curieus: Noord is ontsloten; het lijkt wel of we vóór dat lijntje 2 dagen met de postkoets door onveilige streken moesten rijden; wat is er mis met bus, fiets en boot? Femke Halsema zei dat ze haar zoon, die in Noord op school zit, had gezegd dat hij toch met de fiets moest gaan want dan bewoog hij tenminste nog en dus niet met zijn kont in de metro moest gaan zitten. Ze waren allemaal op de receptie met glimmende koppen, de hoofdrolspelers in dit debâcle; naar de toekomst kijken spraken zij…..

  Robert Kalma

  26 juli 2018 at 10:40

 5. We hebben je niet gezien! Wij deden vandaag hetzelfde. Station Vijzelgracht heeft een hele mooie afbeelding van Ramses Shaffy. Daar moet je echt nog eens gaan kijken!

  Lisette Dumoulin

  26 juli 2018 at 22:54

  • Dat is nou echt een halte waar ik nooit hoef in of uit te stappen.

   Ted

   27 juli 2018 at 08:06


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: