tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Ze gaan er met je neus vandoor (1)

with 5 comments

Neus-omslag-webGisteren heb ik het eerste exemplaar van mijn nieuwe bundel opgehaald bij uitgeverij Leopold. Hij heet Ze gaan er met je neus vandoor en ik ben er in 2011 aan begonnen. In die periode was Driedelig paard afgerond, en uit dat boek had ik één blokgedicht gelicht waarvan ik dacht: dit is voor een ánder boek! Maar ik kon al die jaren de juiste vorm voor dat boek niet vinden, de juiste toon, de juiste invalshoek. Het bleef te veel een experimenteel concept en werd te weinig een echt boek.

Het ging terug in de la en dan maakte ik een ander boek en als dat andere boek klaar was, haalde ik het weer uit de la, ploeterde er verder aan, zag dat ik niet wezenlijk verder kwam en borg het weer op. Tot die keer, na ongeveer 62 pogingen en versies, dat ik ze allemaal tot in detail bestudeerde om uit te vissen wat er verkeerd ging, waarom ik steeds halverwege bleef steken. Welnu, het had ermee te maken dat ik nergens een voorbeeld had. Het was zo’n ongewoon idee, dat ik niet te rade kon gaan bij een ander boek. Hoe een andere schrijver iets soortgelijks had opgelost. Het enige dat erop zat was stug doorgaan, net zo lang tot het goed was en geschoond. En met geschoond bedoel ik: alles wat je nodig had om het boek te maken, maar wat de lezer niet nodig heeft, weghalen.

En nu ging het vorige maand bijna nog mis: door een fout in het opmaakprogramma waarmee ik het boek heb vormgegeven, bleek het boek bij de drukker veel te klein. Ik moest het boek helemaal opnieuw opmaken of genoegen nemen met een klein boek. Dat laatste: nóóit!

(Wordt vervolgd)

Written by Ted

7 augustus 2018 bij 08:00

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Je maakt me heel nieuwsgierig, Ted!

  nellekedansen

  7 augustus 2018 at 11:11

 2. Ze gaan er dus met een neus vandoor.
  Wie heeft daar de neus voor? Hebben ze iemand er bij genomen? Een zalm? Is dat om ermee in de boter te vallen? Of om daarmee en tussen lippen door iets te zeggen?
  Hebben ze er een nodig, omdat ze iets ergens voor willen ophalen? Of juist omdat ze een frisse ervan willen halen?
  Hoopt iemand dat iemand de deksel daarop krijgt, in plaats van op de eigen? Is er iets nodig om een bril op te drukken? Moet er iets op feiten worden gedrukt? Is er ergens geen knip, maar zonder een waard? Kan er zonder geen aangezicht geschonden worden? Of doet iemand graag alsof -ie bloedt?
  Benieuwd!

  Beatrijs

  7 augustus 2018 at 21:25

 3. Niets van dat alles, Beatrijs!

  Ted

  7 augustus 2018 at 23:24

 4. Gelukkig!

  🙂

  Beatrijs

  8 augustus 2018 at 06:56


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: