tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

‘Ze gaan er met je neus vandoor’, hoe kwam ik erop?

with one comment

klagende-tekst_bron-voor-NEUSwebRegelmatig krijg ik de vraag bij Ze gaan er met je neus vandoor: hoe kwam je erop? Nou, niet door Paul Van Ostaijen, zoals een recensent suggereerde. Ik kwam erop door Driedelig paard, een boek dat ik in 2011 publiceerde. Dat staat vol absurde verhaaltjes, waarbij de verklaring ontbreekt, en die verhaaltjes zette ik in een strakke blokvorm: het blokgedicht. Op de valreep haalde ik er één uit, omdat het een vreemde eend in de bijt was. Alle blokgedichten hadden exact dezelfde vorm, namelijk een staande rechthoek, behalve deze. Deze was liggend en besloeg niet één maar twéé bladzijden. Bovendien paste de tekst inhoudelijk niet binnen het concept. Kill your darlings heet dat, als je een geliefde tekst uit een groter geheel moet schrappen. Maar ik dacht tegelijkertijd: geeft niet als ik het nu schrap, want er zit méér in.

In dat méér zat vervolgens het probleem. Als ik vanuit deze tekst* (zie hierboven) verder ging, kwam ik steeds terecht in een maalstroom van meligheid of ik werd “geblokt” door óf het ontbreken van een verhaallijn, óf het ontstáán ervan. En ik kon bij niemand afkijken, wat je kunt doen als je niet weet hoe je verder moet: je kunt bij boeken van anderen kijken hoe zij problemen hebben opgelost. In dit geval kon dat niet omdat ik geen boek kende waarin ik te rade kon gaan.

Dat is de reden waarom het al met al zeven jaar heeft geduurd voor de opvolger van Driedelig paard er kwam. In de tussentijd verscheen overigens wel Nu in handige meeneemverpakking, blokgedichten voor volwassenen. Dat boek flopte hopeloos! Lezers wilden het boek behandelen als een roman in plaats van als een dichtbundel, en lazen zich daar op stuk.

In Ze gaan er met je neus vandoor is de geschrapte tekst trouwens niet terug te vinden. Het is een kill-your-darling gebleven.

 

*De tekst die je hierboven ziet staan wilde ik strategisch in het boek plaatsen, namelijk in het midden van een katern, zodat je het garen kunt zien waarmee het katern in het boek is genaaid. Het paginacijfer onder aan de bladzijde en in de tekst zou daar dan aan aangepast worden.

Written by Ted

23 september 2018 bij 09:54

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Een schitterend (en voor zover ik weet volledig origineel) concept, die verpersoonlijking der letters.

    Kathleen

    23 september 2018 at 18:06


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: