tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Juichen over afspraak met betrekking tot e-lenen? Nog maar even niet.

with 4 comments

‘Nederlandstalige e-books van Nederlandse uitgevers zijn voortaan zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen een jaar beschikbaar voor bibliotheekleden. Dat hebben zeven partijen uit de boekenbranche afgesproken. Ook krijgen auteurs, vertalers en beeldmakers zekerheid over de betaling bij uitlening van hun e-book.’

Ik gruwel van de formulering: ze krijgen zekerheid over de betaling. Dat riekt naar: het is éígenlijk onzeker of auteurs, vertalers en beeldmakers wel betaald zullen worden bij uitlening. – Ik weet helemaal niet of ik hier blij mee moet zijn, ook al is er mede namens auteurs onderhandeld. Tot nu toe leverde uitlening van digitale bestanden zo ongeveer nul cent op, dus ik verwacht dat het ook nul cent zal blijven in de toekomst, en daarom heb ik er helemaal geen baat bij om e-boeken uit te lenen , behalve wat van auteurs altijd al verwacht wordt, namelijk dat ze leesbevordering zo belangrijk vinden, dat ze er alles gratis voor doen. De regeling lijkt dan ook vooral bedoeld om auteurs en uitgeverijen over te halen om toestemming te geven voor digitale uitlening, maar dan zonder werkelijke garantie dat het ook wat zinnigs oplevert.

Ik ben ook een beetje bang dat de blijheid waarmee het bericht naar buiten is gebracht, bedoeld is om een andere scheefheid toegedekt te blijven houden: er is nog steeds NIETS gedaan aan het feit dat uitleningen die van de openbare bibliotheek zijn doorgesluisd naar bibliotheken-op-school om geen leenrecht aan de makers te hoeven betalen, vooralsnog gewoon blijft bestaan, ten koste van de zwakste schakel in het systeem: de makers.

Het is volstrekt duidelijk dat bij alles wat hiermee te maken heeft, de belangen van auteurs het minst belangrijk gevonden worden.

Meer lezen over e-lending? Hier.

Written by Ted

4 oktober 2018 bij 16:27

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. ik lees bij de link ‘De nieuwe afspraken in het convenant e-lending gelden vanaf 1 januari 2019 en zijn gemaakt tussen zeven partijen: het ministerie van OCW, de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de Auteursbond, de Stichting Lira en de Stichting Pictoright’.
  Wat is eigenlijk precies de inbreng geweest van die Auteursbond? Hebben die de belangen van hun leden een beetje verkwanseld?

  Muis

  4 oktober 2018 at 16:46

  • Ben je lid, Muis? Misschien kun je het ze vragen.

   Hoe dan ook weet ik dat deze materie weerbarstig is omdat ook de verschillende wetgevers niet altijd op onze hand zijn: behalve auteursbelangen worden allerlei andere belangen worden ook belangrijk gevonden.

   In ieder geval is mijn ervaring dat de Bond samen met Lira en andere partijen probeert te doen wat mogelijk is. Het ‘verkwanselen’ van Auteursbelangen is nooit de bedoeling en gebeurt ook niet.

   Wat het exacte effect gaat zijn heb ik ook niet op de radar, maar elke stap in de goede richting is er een, lijkt me.

   Maarten van der Werf

   5 oktober 2018 at 10:37

   • Ik neem aan dat je vraagt of ik lid van de Auteursbond ben. Het antwoord is Nee. Simpelweg omdat ik geen auteur ben. Ben als uitgever in de materie geïnteresseerd. Ben trouwens bepaald geen voorstander van e-books, want net als auteurs verdien je er als uitgever amper aan. Reden voor mij om tot op heden geen e-books op de markt te brengen. In mijn contracten met auteurs staan wel bepalingen dat ik het recht heb de boeken ook als e-book op de markt te brengen. Maak er dus geen gebruik van. Het is wel opvallend dat tot nu toe geen enkele auteur heeft aangegeven deze bepaling uit het contract te willen hebben. Als je als auteur niet tot nauwelijks een cent verdient aan die e-books waarom tekenen auteurs, vertalers en beeldmakers dan zo achteloos deze contracten. Is dat iets om aan hun respectievelijke bonden voor te leggen?

    Muis

    5 oktober 2018 at 12:56

 2. Zeker niet verkwanseld, dat weet ik zeker. Ook Lira en Pictoright hebben zeker de belangen van de makers naar eer en geweten behartigd. Maar dat zegt niet alles over de wenselijkheid van de uitkomst.

  Ted

  4 oktober 2018 at 17:07


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: