tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Iemand het gevoel geven dat-ie een viezerik is

with 12 comments

vrouwoproltrapIk wilde in de Hema de roltrap op naar boven, maar een stel meiden, druk bezig met elkaar, versperde de weg, dus ik bleef wachten en liet het tweetal voorgaan. Achter hen sloot gauw een andere jonge vrouw met haast aan, dus die liet ik ook voorgaan. Maar toen ik achter hen de roltrap op stapte, duwde de vrouw voor mij met haar hand haar rokje tegen haar benen en ik zag waarom ze dat deed: ze wilde voorkomen dat ik onder haar rokje keek. Niet andere mannen om me heen, want er was verder niemand op de roltrap.

Ik  voelde me enigszins opgelaten en beledigd, maar ik kon daar verder niets aan doen en ik kon er ook niets van zeggen. Ik weet niet of ze me verdacht vond of sowieso een vieze ouwe man, maar ik heb eigenlijk helemaal geen zin om met dat soort signalen geconfronteerd te worden. Ik sta daar toch te kijk als potentiële viezerik. Als zo’n troela bang is dat een man onder haar rokje kijkt, dan moet ze niet pal vóór die vent de roltrap op gaan.

Enfin, ik stond maar te kijk tot boven aan de roltrap, en ik realiseerde me tijdens het omhooggaan: degene die achter je op de roltrap staat het gevoel geven dat je begerenswaardig bent, is óók een manier om jezelf op te tillen.

Misschien ga ik zelf ook een keer op een roltrap staan met mijn hand beschermend op mijn bips om degene die achter mij op de roltrap staat te laten merken dat ik heus wel weet dat hij of zij zin in me heeft.

Foto: ik kon geen foto vinden op internet waarop een vrouw te zien is die op dezelfde manier haar hand hield als de jonge vrouw in het stukje hierboven, dus ik heb het even nagedaan, maar zonder rokje, want dat heb ik niet. 🙂

Written by Ted

24 oktober 2018 bij 08:21

Geplaatst in Diversen

12 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Interessante perspectiefwissel. Het kan natuurlijk ook best zijn dat die vrouw van haar moeder leerde dat ze niet aanstootgevend mocht zijn… Misschien had ze veel liever dat rokje vrij laten waaien, zonder zo braaf zedig te zijn. Of misschien had ze bij een eerdere roltraprit ontdekt dat warmteblazers je rok zo de lucht in blazen en dan sta je daar ook maar te kijk, natuurlijk…

  Frauke

  24 oktober 2018 at 08:27

 2. vrouwen, het is een complex gegegven en, je raakt er niet op uitgekeken

  Johan Rutgeerts

  24 oktober 2018 at 09:15

 3. Beste Ted,

  vergeef mij dit uitgebreide antwoord van een onbekende die zich hier even tussen de commentaren komt duwen, maar ik hoop dat dit een beetje een ander perspectief biedt.

  1. Die vrouw kende jou niet. Er zijn massa´s mannen die graag onder rokken kijken. Hoe kan zij weten dat jij niet één van die mannen bent? Zij kan dat niet weten. Zij nam dus het zekere voor het onzekere.
  2. Het lijkt mij onjuist je daar persoonlijk beledigd voor te voelen, want, zie 1: zij kent je niet.
  3. Als ik je redenering goed begrijp, had zij het zekere voor het onzekere moeten nemen, door A. geen kort rokje aan te doen wanneer ze de roltrap zou nemen, of B. niet de roltrap te nemen wanneer zij een kort rokje droeg.
  Ik maak die overweging soms wanneer ik weet dat ik de metro moet nemen. Dan draag ik geen korte rok. Ik heb al genoeg vervelende opmerkingen moeten horen. Maar wanneer je je ´s morgens aankleedt weet je niet altijd wanneer je op een roltrap terecht zal komen.

  Ik kan me goed voorstellen dat ik in een dergelijke situatie hetzelfde zou doen. En dat het (alleszins in mijn geval) niets te maken zou hebben met me begerenswaardig te voelen, maar met me, in tegendeel, kwetsbaar te voelen. En me te willen beschermen. Ik begrijp dat het voor jou absoluut niet fijn is je door een ander als een bedreiging te zien, terwijl je van jezelf heel goed weet dat je dat niet bent. Maar, opnieuw verwijzend naar punt 1: dat meisje kende je niet, en kon dat dus niet inschatten. Bovendien stond je achter haar, waardoor ze het al helemaal niet kon inschatten. Ik word zelf ook soms ongemakkelijk als er een man vlak achter me komt staan. Want ik weet niet of je dat goed beseft, maar vrouwen worden soms ongewenst aangeraakt.

  Dat betekent niet dat ik alle mannen perverten vind, ik vind de meeste mannen die ik ken schitterende mensen. Maar ik heb geleerd dat je niet alle mannen kan vertrouwen. Zoals je ook niet alle vrouwen kan vertrouwen, maar van vrouwen heb ik persoonlijk nooit enige soort seksuele dreiging ondervonden. Dat gaat dan over andere zaken.

  En ik begrijp dat je je beledigd voelde, maar ik kan je vertellen dat het ongemak dat jij voelde op die roltrap in het niets valt met het plots voelen van een hand die langs de binnenkant van je dijen strijkt wanneer je in een dichte groep mensen staat.

  Vrouwen zijn echt niet zo´n complex gegeven.

  Kathleen

  24 oktober 2018 at 10:50

 4. Dank je wel voor je uitvoerige antwoord. Ik kan me er heel goed in vinden. Maar mijn stukje gaat nu eens niet over het perspectief van de jonge vrouw, maar over dat van de man die ongevraagd geconfronteerd wordt met de suggestie dat hij een viezerik is.

  Ted

  24 oktober 2018 at 11:42

  • Zoals gezegd: ik begrijp dat je je beledigd voelde. En ik snap dat veel mannen zich de laatste jaren ongewild in het kamp van de agressor geduwd voelen enkel op basis van hun geslacht -wat ook een vorm van discriminatie is, naar mannen toe.
   Maar dan kunnen we die discussie toch op een respectvolle manier houden, zonder dat meisje daarom een troela te noemen of er vanuit te gaan dat ze zichzelf wou “optillen”?

   Kathleen

   25 oktober 2018 at 09:39

   • Er ís helemaal geen sprake van een discussie. Ik heb een stukje geschreven waarin ik heb laten zien dat ik met humor om ging met een situatie waarin ik me gemanoeuvreerd voelde in een rol die ik niet heb gezocht. Dat is alles. In dat kader mocht ik die jongedame gerust een troela noemen; ik heb haar identiteit niet onthuld en ik heb niemand benadeeld.
    Het zijn de lezers die er een discussie van hebben willen maken waarbij het feit dat ik een man ben ondergeschikt is gemaakt aan het feit dat de andere persoon een vrouw is. Ik had, zo hebben zij gewijsvingerd, begrip moeten hebben voor de vrouw als slachtoffer en ik had moeten accepteren dat ik word gezien als dader omdat ik nu eenmaal een man ben. Daar pas ik voor. Ik heb niemand nodig om mij te vertellen hoe ik me moet voelen of gedragen en ik wijs het idee af dat een vrouw automatisch slachtoffer is vanwege haar sekse.
    In de reacties, met name of Facebook, waren sommige reageerders overijverig bezig om aan het publiek te laten zien hoe sociaal correct ze zijn, en dat heeft mij teleurgesteld. Het is helemaal geen mooie karaktertrek om jezelf moreel de hoogte in te steken door een ander bevoogdend te bejegenen, en nog zonder humor ook.

    Ted

    25 oktober 2018 at 22:55

    • Elke schrijver heeft een sociale verantwoordelijkheid, omdat je een stem hebt, en een publiek, dat jij beïnvloedt. Als u met een verhaal afkomt waarin een jonge vrouw die zich afschermt een troela noemt, dan geeft u de boodschap dat dat een sociaal aanvaardbare reactie is van de man waarvoor ze zich afschermt, ongeacht het feit of die man werkelijk een bedreiging was of niet.

     Ik begrijp wel dat de grap hem lag in het idee dat u zelf uw achterste zou kunnen afschermen op de roltrap. Maar die vergelijking loopt langs alle kanten mank, sorry. Ik las dat en dacht: die weet echt niet waar hij het over heeft. Vandaar dat ik het probeerde uit te leggen. Maar tamelijk vergeefs precies.

     Anyway. Whatever.

     Kathleen

     28 oktober 2018 at 11:10

 5. Persoonlijk vermoed ik dat inderdaad die warme lucht blazers -en geen persoon- aanleiding voor de jonge vrouw waren, om haar rokje stevig vast te houden.
  Ik stel me zo voor, dat ze onderwijl geïrriteerd
  ( en geagiteerd, ze had immers haast) over haar rechter schouder naar Ted keek, die achter haar stond.
  Ik denk dat het allemaal daardoor is gekomen: ook dat Ted haar niet zou uitmaken voor viezerik.

  beatrijs

  24 oktober 2018 at 13:27

  • Het zou zonder meer zooooo terecht zijn geweest, had de jonge dame in kwestie een eenvoudig ” dankuwel” geuit, jegens Ted, die haar voor liet gaan!

   beatrijs

   28 oktober 2018 at 15:22

 6. […] kom nog even terug op een stukje dat ik vorige week schreef over een jongedame die voor mij de roltrap op glipte en toen op deze manier (zie foto) kenbaar […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: