tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Kwaadwillige schending

with 3 comments

Child-BrideEen Oostenrijkse rechter veroordeelde een vrouw tot een geldboete omdat ze de profeet Mohammed had omschreven als iemand met pedofiele neigingen. Ze vond dat ze dat in het kader van het recht op vrije meningsuiting gerust had mogen zeggen en kaartte het aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde dat de uitspraak van de rechter valide was: ‘Het provocerend presenteren van religieuze heiligen op een manier die de gevoelens van de volgers van die religie kan kwetsen, is een kwaadwillige schending van de geest van verdraagzaamheid’.

Het is opmerkelijk dat religie hierbij een uitzonderingspositie heeft, want ook niet-gelovigen kunnen gekwetst worden, maar dat weegt kennelijk minder zwaar.

Hoe ga ik dit nu legáál aanpakken? Ik mag dus niet zeggen dat Mohammed pedofiel was, maar ik mag wel zeggen dat hij seks had met een kind. Het is niet helemaal duidelijk hoe oud Aisha was toen hij met haar trouwde, maar ze was ergens tussen de 6 tot 14. In een islamitisch geschrift las ik dat ze 9 was en dat Mohammed een paar jaar wachtte voor hij seks met haar had.

Nu ben ik er helemaal niet voor om onze normen en waarden los te laten op het verleden. In die tijd was het dáár en ook híér niet ongebruikelijk dat volwassen mannen seks hadden met minderjarige meisjes. Dat hoefde inderdaad niet per se met pedofilie te maken te hebben. Vroeger stierven vrouwen veel vaker in het kraambed dan nu en hadden mensen een kortere levensverwachting. Als je een kind groot wilde brengen kon je maar beter vroeger beginnen dan later. Maar ik denk wel dat je kunt stellen dat de rechten van het kind in kwestie niet werden meegewogen. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat al die meisjes uit vrije wil met die ouwe kerels trouwden. Maar opkomen voor de rechten van Aisha door te zeggen waar het op staat, mag dus niet zo maar.

Written by Ted

27 oktober 2018 bij 13:14

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. In een islamitisch geschift of geschRift?

  Wout

  27 oktober 2018 at 13:55

 2. Ik ben blij dat je de historisch context hier gebruikt. Wat vroege gedaan is was met de mores van vroeger en daar kan je nu eenmaal moeilijk kritiek op geven. Het enige wat voortschrijdend inzicht met zich meebrengt is dat we er nu anders over denken an dus ook anders over de geschiedenis mogen spreken.

  Het is een goede zaak dat iemand zich inzet en de verdediging opneemt van een historisch meisje. Natuurlijk niet feitelijk maar symbolisch omdat dergelijk praktijken tegenwoordig nog voorkomen. Ook ik steun de rechten van het kind volledig en wens die ook te verdedigen.

  Echter in een dergelijke situatie moet degene die zijn stelling poneert wel met goede argumenten komen. En beledigende of andere laster weglaten. Dat doet afbreuk aan het betoog. En laat zien dat je die morele houding die je zegt te hebben niet waard bent.

  Evert Nijdam

  27 oktober 2018 at 14:22


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: