tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

‘Geen pasje hebben is niet meer van deze tijd!’

with 5 comments

spaarboekje067webWie spaarde kon natuurlijk een spaarpot in de kast zetten, maar je kon ook een spaarbankboekje hebben. Dan ging je naar de Rijkspostspaarbank met je rijksdaalder en die werd dan bijgeschreven in je boekje.

Op 4 februari 1956 schaften mijn ouders voor mij – ik was toen anderhalve maand oud – zo’n spaarboekje aan en stortten 100 gulden. Een jaar later werd er nog eens 70 gulden bijgestort en de rente over 1956 werd erbij geschreven: 2 gulden en 10 cent.

Dat boekje heb ik nog; het loopt door tot 10 maart 1978 en toen stond er nog 26 gulden 20 op. Staat er nog steeds op; het boekje is nooit ingewisseld voor cash, maar ik vermoed dat  het geld allang op het conto van de Rijkspostspaarbank is bijgeschreven. Ik bedoel van de  Postgiro. Ik bedoel van de Postbank, want zo ging de bank in 1988 heten. Ik bedoel van de ING, want zo heet-ie nu.

Mijn moeder liet me, toen ik een jaar of achttien werd, een rekening openen bij de Postgiro en die heb ik altijd aangehouden, naast een rekening bij een andere bank. Maar alle banken gingen in plaats van geld géven voor geld, geld vrágen voor geld: vroeger kréég je geld als je je geld op een rekening zette, nu moet je geld betálen om je geld op een rekening te zetten. En dat werd steeds duurder; voor alles moest je gaan betalen en dat was de reden dat ik op een bepaald moment mijn betaalpasje van wat inmiddels de geprivatiseerde Postbank heette liet verlopen. Ik had al een betaalde pas bij een andere bank en twee vond ik overdreven, omdat ik de Postbankrekening ook zonder pasje kon beheren.

Nu heb ik de rekening opgezegd. Niet per se omdat de ING de afgelopen jaren flink heeft witgewassen, maar omdat de bank het mij onmogelijk maakt om te internetbankieren. Met ingang van volgend jaar heb je je mobieltje nodig om te kunnen internetbankieren. Dat an sich is geen probleem, want ik heb een smartphone, maar om de dienst mogelijk te maken moet je je identificeren met… 3 keer raden… juist ja: je bankpas!

Toen ik het voorlegde aan de klantenservice begreep de jonge man die mij vriendelijk te woord stond het niet.
‘Een rekening zonder pas kan helemaal niet,’ zei hij. ‘Geen pasje hebben is niet meer van deze tijd!’ Waarmee ik definitief buitenspel werd gezet.

De ING heeft aangekondigd dat er een alternatief komt voor mensen die geen smartphone hebben, maar niet voor mensen die geen pasje hebben.

Written by Ted

1 november 2018 bij 08:21

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Het is ook zo fraai dat al deze ‘verbeteringen’ steeds worden gedaan met het argument dat de klanten hierom vroegen.

  Muis

  1 november 2018 at 08:24

 2. Zoals NS steeds roept dat “we het spoor vernieuwen voor ú”.

  Ted

  1 november 2018 at 08:45

 3. Heerlijke nostalgie met dat spaarboekje Ted – ik spaarde op de lagere school waar maandelijks een mevrouw van de Nutsspaarbank (in het centrum Eindhoven) kwam – later heb ik met mijn ouders het boekje omgezet in zilvervloot sparen. Tja; vandaag de dag kost LENEN geld – maar geld SPAREN ook. Je wordt geplukt waar je bij staat.

  Wout

  1 november 2018 at 09:10

 4. ASN is een nette bank en betaalt wel rente over je betaalrekening. Niet veel, maar toch 😉

  Dorien

  1 november 2018 at 10:52

 5. Ik heb al een (andere) bank. Dank voor de tip!

  Ted

  1 november 2018 at 11:42


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: