tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Naar de Duitse Boekenbeurs (1)

with 2 comments

Of ik naar de boekenbeurs van Karlsruhe en Stuttgart wilde, want Nederland was speerpunt. Leuk, zei ik, in de veronderstelling dat we dan met een stel schrijvers en illustratoren zouden gaan. Maar toen het te laat was om nog nee te zeggen, bleek dat ik helemaal in mijn eentje moest. 

In mijn eentje thuis vind ik heerlijk; in mijn eentje uit vind ik zo ongeveer het ergste wat er is. Liever een wortelkanaalbehandeling, want dat is óók uit, maar dan is de tandarts er tenminste gezellig bij. – Nou ja, ik overdrijf een beetje.

Niks meer aan te doen. Afgelopen zondag voor dag en dauw ging ik mokkend op pad. Iemand had geregeld dat ik al om half acht in de trein moest zitten, terwijl ik maandag pas hoefde te beginnen. En meteen bij de overstap in Utrecht een half uur vertraging op een steenkoud perron. En een vrijwel lege trein met alleen pal naast mij een jonge vrouw die niet even ergens anders ging zitten. En toen zij in Düsseldorf uitgestapt was kwamen zo’n tien Duitse hooligans lol maken op de stoelen rondom mij. Met bier. En grapjes over homo’s. En een van hen had een rietje in de vorm van een levensgrote erectie waar hij dan door dronk. Tegen mijn zin moest ik daar wel om lachen. En de ‘hooligan’ naast mij bleek een beleefde jongen die graag tekende, maar volgens de autoriteiten nog niet genoeg ontwikkeld was om verder te gaan in het tekenen, en daarom was hij nu keukenmonteur. En toen ik aankwam in Karlsruhe (310.000 inwoners), keurig op tijd om 13:00 uur, bleek het daar lang zo koud niet als in Amsterdam. Ik wist hoe ik naar het hotel moest wandelen en daar mocht ik de hele minibar leegdrinken, als ik wilde. Wat ik niet wou, maar het was fijn dat het mocht.

Wat moet je in hemelsnaam doen in Karlsruhe? Nou, Markgraaf Karl III viel hier eens in slaap en droomde van een prachtig kasteel. Toen hij wakker werd besloot hij het te bouwen. Op steenworp afstand van mijn hotel.

(Wordt vervolgd)

Written by Ted

28 november 2018 bij 08:11

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Druk druk dus Ted – wel slim van die hooligan om door middel van dat rietje stiekum aan te geven wat hij het liefste heeft.

    Wout

    28 november 2018 at 09:25


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: