tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Naar de Duitse Boekenbeurs (2)

with one comment

Het slot in Karlsruhe is tegenwoordig een wonderschoon museum vol antieke kunst en oude voorwerpen, en werkelijk de moeite van het bezoeken waard (op de foto zie je een oud winkeltje tot in de kleinste details in het museum nagebouwd). Ik liep er zo ongeveer in mijn eentje rond, want kunst en cultuurvoorwerpen zijn hopeloos uit, en ik vermaakte me kostelijk. Elke zaal had zijn eigen belegen geur en in elke zaal was een suppoost dankbaar dat er eens iemand langskwam. – Suppoost, volgens mij het ergste beroep dat bestaat. Altijd binnen, altijd stil, niks te doen, nooit afleiding, je collega in een andere zaal, en maar wachten tot de tijd verstrijkt. 

Ontbijt in een eenvoudig Duits hotel is nog altijd luxer dan ontbijt in een Nederlands sterrenhotel. Zalm in Duitsland, jam in Nederland. Erna naar de locatie waar ik een lezing moest geven aan zo’n honderd elf- en twaalfjarigen, aan de overkant van de straat. Ik was ruim op tijd en kon de tentoonstelling bekijken die was ingericht. Nederland is speerpunt, dus er stond veel vertaald werk met omslagen die ik herkende en andere Nederlandse bekenden, maar dan met een andere vormgeving. Het zag er niet opzienbarend uit, wel verzorgd.

De kinderen waren me meteen welgezind toen ik zei dat mijn Duits zozo is en dat ik veel fouten ging maken. Ze vonden alras dat mijn Duits heel goed was, dus dat liet ik ze zeker drie keer zeggen. Na een uur van redelijk kwekken in het Duits (en juist moeizaam voorlezen in het Duits! Waarom is voorlezen in een andere taal toch zoveel moeilijker dan práten?), was mijn taak in Karlsruhe alweer volbracht. 

Ik moest eigenlijk drie uur wachten op de trein naar Stuttgart, dus ik ging naar het Natuurmuseum omdat het Kunstmuseum op maandag gesloten was. Nou, het Natuurmuseum ook. Dus toch maar twee treinen eerder naar de volgende bestemming; gelukkig liet mijn treinkaartje het toe. Niet dat ik in Stuttgart wél op maandag naar het museum kon, maar ik kon er in ieder geval mijn zware rugzak kwijt in het volgende hotel. 

(Wordt vervolgd)

Written by Ted

29 november 2018 bij 06:41

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mooi bochtenwerk

    Co

    29 november 2018 at 14:22


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: