tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Tja, de Grote Poëzieprijs

with 2 comments

Tja, wat moet je ermee, met die nieuwe poëzieprijs? Je bundel kan meedoen als je 75 euro inschrijfgeld betaalt, maar bundels voor de jeugd zijn volkomen kansloos (vorig jaar werd mijn prachtbundel Onder mijn matras de erwt door de jury of de organisatie van de VSB Poëzieprijs oningezien uit het raam geflikkerd), dus het is weggegooid geld. Dat betekent wel dat weinig bundels voor de jeugd onder ogen van de jury komen waardoor poëzie voor de jeugd nóg marginaler wordt. – Enfin, een mooi initiatief is het wel, vooral voor dichters wier werk wél in aanmerking komt. En, leuk detail: ze hebben bij de vormgeving van de prijs de Boer Borisletter gebruikt! 🙂

Lees hieronder de spelregels en stuur in!

Uit het persbericht: ‘De jury van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs bestaat uit dichter Joost Baars, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Yra van Dijk, schrijver en presentator Adriaan van Dis, documentairemaker Cindy Kerseborn en dichter en theatermaker Maud Vanhauwaert. De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige dichtbundel van het jaar met een geldbedrag van € 25.000,- en wordt op 16 juni 2019 voor het eerst uitgereikt tijdens het 50ste Poetry International Festival Rotterdam. Op 6 februari a.s. maakt de jury de nominaties voor De Grote Poëzieprijs 2019 bekend tijdens de ontknoping van de 10e Turing Gedichtenwedstijd in de Rode Hoed in Amsterdam. De jury is aangesteld door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde op voordracht van School der Poëzie en Poetry International Rotterdam. 

De jury van De Grote Poëzieprijs beoordeelt Nederlandstalige bundels die zijn verschenen tussen 1 september 2017 en 31 december 2018. Voor De Grote Poëzieprijs kunnen voor het eerst ook bundels uitgegeven in eigen beheer worden ingezonden. Inmiddels heeft de jury ruim zestig titels mogen ontvangen. Insturen kan nog tot en met 31 december a.s.’  

Lees hier alles over de prijs, de reglementen en de voorwaarden.

Written by Ted

3 december 2018 bij 11:33

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vijf minder grote poëzie-uitgevers hebben geprotesteerd tegen de procedure. Ze zijn van mening dat dichters die in eigen beheer bundels uitgeven voor spek en bonen meedoen – want kansloos zijn – maar wel de kas spekken. Bovendien zorgen het inschrijfgeld en de gratis exemplaren die moeten worden gestuurd ervoor dat uitgevers alleen bundels insturen waarvan ze denken dat die kans maken, want ze maken op dichtbundels toch al weinig tot geen winst. Hun advies: verlaag de prijs naar 15.000 en zie af van het inschrijfgeld.

  Ted

  4 december 2018 at 21:51

  • Alsof een uitgever een benul heeft wie er kans maakt. Al je je kansloos acht, doe dan vooral niet mee. Maar het is een loterij. Alle genomineerden 5000 euro of 3000 geven vind ik een goed idee. Ben het overigens met je eens , Ted, je maakt prachtbundels.

   Leo Hermens

   18 januari 2019 at 15:57


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: