tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De eerste klas zit vol

with 3 comments

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Dat kun je zien aan de eerste klas in de trein. Vroeger zaten daar vooral wat oudere mensen, tegenwoordig zit die vol met jongelui en gezinnen met kleine kindjes. Of ze allemaal werkelijk een kaartje hebben voor de eerste klas weet ik natuurlijk niet; een enkele keer komt er nog wel eens een conducteur langs en als die een reiziger betrapt op het hebben van een kaartje voor de tweede klas, is diens excuus altijd hetzelfde – ‘O, dat had ik niet gezien!’ – en dan wordt die reiziger gewoon naar de tweede klas gestuurd. En dat is dan dat. Het is dus logisch dat iedereen gewoon eerste klas gaat zitten omdat er toch geen consequenties zijn. De vraag is dan ook of je de eerste klas niet gewoon zou moeten afschaffen. Datzelfde geldt voor de stiltecoupé’s. Ikzelf ben nooit op mijn bek geslagen omdat ik kwekkende lui tot stilte maande, maar ik heb er wilde verhalen over gehoord. En nooit is er een conducteur in de buurt. En wat zou die moeten doen? Ze zijn meestal in hun eentje en hebben óók een bek waar op geslagen kan worden, dus ze grijpen niet in.

Written by Ted

28 december 2018 bij 09:56

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vind juist dat ze heel vaak, reuze vriendelijk, wel de kletsende reiziger op het stilteplaatje wijzen en dat dat meestal helpt ook.
  Het mooiste aan de stiltecoupé vind ik de mensen die enorm kletsend binnen komen, gaan zitten en tot hun schrik opeens zien dat ze eigenlijk zwijgend de reis moeten voortzetten.
  Zij gaan eerst over op fluisteren, maar beseffen dan dat dat toch niet stil is. Dan staat de hele groep op om verder te scharrelen. Daar de trein dan al rijdt, is dat een hele uitdaging.
  Maar op zaterdag doen veel mensen gans anders wat naar mijn gevoel iets bijbels heeft.

  Co

  28 december 2018 at 11:03

 2. We weten natuurlijk ook niet of al die oude mensen wel een eersteklaskaartje hebben. Dat jongeren de boel wel zullen tillen is ook een idee. Zo gek duur is de eerste klas niet, en ook die gruizige IT-er heeft soms geld en de student wil studeren in de trein. Dat lukt niet als je staat en ook niet met een kwekkend groepje naats je. Misschien moeten we niet van de eerste klas, maar van de naam af: werkcoupe’s.

  Maarten van der Werf

  28 december 2018 at 13:14

 3. Ik ga in de 2e klas eigenlijk nooit meer in de stiltecoupé zitten, daarmee bespaar ik me veel ergernis aan toch pratende of – nog erger – bellende mensen. Ik reis zelden meer 1e klas, en daarbij heb ik de ervaring dat het meestal wel goed gaat in de stiltecoupé, behalve in de spits.

  Dorien

  28 december 2018 at 13:28


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: