tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Présence

with 2 comments

Ze hadden zich een week vergist en daardoor was het gisteren al Gedichtendag in het Conservatorium te Mechelen. In een zaal traden bijna veertig jongens en meisjes op die gedichten van mij voordroegen. Het is een fenomeen dat wij in Nederland niet kennen, en hoewel het in Vlaanderen aan het teruglopen schijnt te zijn, behoort declamatieles of les in welsprekendheid tot de reguliere naschoolse activiteiten. Waarom dat in Nederland niet bestaat, weet ik niet, maar ik vind het jammer en een gemiste kans om jongeren op culturele manier in contact te brengen met hun eigen présence.

Ik zat in de zaal en moest zo nu en dan een traantje wegpinken omdat ik het zo mooi vond dat die jongeren gedichten van me uit hun hoofd hadden geleerd en die vol verve brachten. Later hoorde ik dat twee van het het podium niet op hadden durven gaan, maar de rest dus wel; ik zou dat zelf, toen ik puber was, niet gedurfd hebben, dus ik was vol bewondering.

Na het scholierenprogramma kwam ik nog een uur over en uit mijn werk vertellen, en daarna “mocht” ik naar mijn hotelkamer (Martin’s Patershof). Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo’n mooie, bijzondere hotelkamer kreeg. Hij bevond zich in de nok van een verbouwde kerk met bogen en rondom vijf glas-in-loodramen. Ik kan er een panoramafoto van laten zien. Dat is nog eens wat anders dan een brits in een bezemkast!

Written by Ted

25 januari 2019 bij 12:35

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Wat bijzonder, het declameren én de kamer!

    Kate

    25 januari 2019 at 12:51

  2. Gaaaaf en tof!

    beatrijs

    25 januari 2019 at 14:52


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: