tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Kroeshaar

with 2 comments

De Efteling gaat Afrikaanse en Aziatische poppen vervangen. Ze zijn grappig bedoeld, maar dat vindt niet iedereen. Lindanieuws.nl: ‘Een actiegroep eiste dat de kwetsende clichés worden weggehaald.’ AD: ‘De poppen in Carnaval Festival krijgen rond de zomer een uiterlijk dat volgens de Efteling “beter bij het huidige tijdsbeeld past”. De figuren krijgen bijvoorbeeld traditionele Afrikaanse klederdracht in plaats van neusringen en kroeshaar.’

Vooral het noemen van kroeshaar vind ik opmerkelijk; het gebeurt ook altijd in de zwartepietendiscussie.

Het mag best opvallend heten dat veel mensen die van zichzelf kroezend haar hebben, daar níét mee rondlopen. Opvallend veel mannen met kroezend haar scheren het zo kort mogelijk weg en veel vrouwen ontkroezen, vlechten hun haar strak of dragen een pruik over hun eigen haar. Dat was toch wel anders in de zeventiger jaren. Toen víérden mensen hun haar als het kroezend was. Iedereen was stikjaloers op Diana Ross die rondliep met zo’n enorme bos haar dat ze er honderd kale mannen mee uit de brand had kunnen helpen. Mensen met steil haar probeerden er kleine krulletjes in te krijgen, tot en met voetballers aan toe. Hoe komt het dat op het ene moment kroezend haar gezien wordt als iets om trots op te zijn en dat het op een ander moment in de tijd gelinkt wordt aan racisme?

Written by Ted

31 januari 2019 bij 09:50

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kunnen we niet een poule maken waar de mensheid het NA de kroeshaar discussie over gaat hebben. Wie bedenkt de leukste discussie….getver!

    Wout

    31 januari 2019 at 10:03


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: