tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Amsterdam & de verloedering (1. Het probleem)

with 2 comments

Eigen ontwerp

Een kwartier lang heb ik staan wachten in de buurt van het Amsterdamse Centraal Station. Iemand zou met de auto een koffer boeken komen ophalen. In die vijftien minuten in mijn eigen stad, op een zaterdagmiddag, heb ik me vreemd en onveilig gevoeld. Ik kom al jaren in het weekend nauwelijks buiten; ik ga alleen de deur uit als het moet, omdat de drukte op straat ervoor zorgt dat ik niet op kan schieten. Was dan niet in het centrum van Amsterdam gaan wonen, hoor je vaak zeggen. Maar ik ben daar in 1990 gaan wonen; ik was er éérst en daarna pas kwam de drukte.

De toeristen van de oude stempel – mensen die naar dit deel van de stad komen om monumenten te bekijken – zijn vrijwel verdwenen. In hun plaats is er een ander soort bezoekers: ze hebben geen fototoestel bij zich, maar bier. Dat drinken ze terwijl ze aan het lallen zijn. Met zijn honderden. Ze lopen je omver omdat ze te high of aangeschoten zijn, of omdat je in de weg staat. Slierten feestende jongelui, al of niet verkleed, allemaal luidruchtig, schuimen de straten af en niemand houdt ze tegen. Tussendoor sluipen louche types die iets sissen als ze je passeren. Of je drugs wilt of een hotel zoekt. Misschien bieden ze seks aan; je kunt lang niet altijd verstaan wat ze zeggen.

Een voor een verdwijnen de bewoners uit de binnenstad. Ze ontvluchten de drukte en het ongemak. Overal waar bewoners verdwijnen worden huizen opgekocht door speculanten en ondernemers, die voorzieningen creëren voor nog meer toeristen. Wie denkt dat je hier overal melk en kaas kunt kopen, komt bedrogen uit. Dat soort winkels zijn ingewisseld voor souvenirs en andere producten die op toeristen zijn gericht. Je hebt in de binnenstad overal Albert Heijns, maar het zijn een soort bierdistributiestations geworden.

(Wordt vervolgd)

Written by Ted

15 april 2019 bij 06:47

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. een rode dender on the move
  wou zelf voor eens beschikken
  en vond een plekje in ’n grove
  met rode dender ikken

  …….

  beatrijs

  15 april 2019 at 14:10


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: