tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Hema gaat zwerfboekkasten in filialen zetten

with 9 comments

HEMAZwerfboeken zijn een prima initiatief: je zet je gebruikte kinderboek ergens neer in een kast en pakt er een ander uit. Goed voor kinderen die geen boeken kunnen betalen en de bibliotheek te ver vinden. Geweldig, als je het bekijkt vanuit ideëel oogpunt: zwerfboeken kunnen het lezen stimuleren en daar is ie-der-een vóór. En dus gaat nu ook de Hema in de zwerfboeken. En het kost de Hema niks: ze verkópen geen boeken (behalve wat Jip-en-Jannekes) dus het is hun klandizie niet, en ze krijgen er een hoop goodwill voor terug – wat is die Hema toch sympathiek!

Ja, dat zou het zijn als de Hema ook in éígen vlees snijdt, als de Hema producten waar het bedrijf wel in handelt óók beschikbaar stelt voor ruil. Maar dát doet de Hema niet. Ze gaan alleen ruilhandelen in producten waar ze zelf niet in hebben geïnvesteerd, namelijk de handelswaar van boekhandels, uitgeverijen en kinderboekenmakers.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind zwerfboeken toe te juichen, zo lang het op kleine schaal gebeurt. Als het op brede basis om het uitventen van boeken gaat, ondergraaft het de functie van de bibliotheek, met dit verschil, dat de bibliotheek boeken aanschaft en leengeld afdraagt, terwijl het bij zwerfboeken gaat om gesloten beurzen: men kan lezen, maar betaalt niets aan de makers van die boeken.

Het zou de Hema sieren als ze volgens hetzelfde systeem kasten in hun filialen zetten waar klanten hun gebruikte Hema-dekbedovertrekken, -handdoeken, -kleertjes, -ondergoed en -drinkbekers kunnen omruilen voor Hema-spullen die andere gebruikers daar hebben achtergelaten.

Written by Ted

24 april 2019 bij 21:50

Geplaatst in Diversen

9 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hier leg ik een zwerfboek gewoon ergens neer, bij het standbeeld van Michiel de Ruyter of in een speelhuisje op een speelveld of … Zolang het droog is, leg ik zo’n zwerfboek overal waar ik van denk dat er kinderen komen. Onverwacht een boek vinden maakt de dag.

  Co

  24 april 2019 at 23:39

 2. Je bedoelt dat Hema naar omzetverlaging en ontslagen toe moet, om van de Hema een kringloopwinkel te maken. En dat je bij Lidl b.v. tomaten kunt neerleggen die je teveel kocht ? En b.h.’s die niet meer passen in de lingeriewinkel ? Of begrijp ik het verkeerd ?

  Hans P.

  3 mei 2019 at 09:07

  • Dat begrijp je expres verkeerd.

   Ted

   3 mei 2019 at 09:12

   • “Het zou de Hema sieren als ze volgens hetzelfde systeem kasten in hun filialen zetten waar klanten hun gebruikte Hema-dekbedovertrekken, -handdoeken, -kleertjes, -ondergoed en -drinkbekers kunnen omruilen voor Hema-spullen die andere gebruikers daar hebben achtergelaten.”
    De facto betekent dat, de onbruikbare goederen voor A geruild worden tegen de bruikbare goederen van B, waar A zonder die mogelijkheid deze bij de Hema of elders zou aanschaffen. Dito voor B. omgekeerd. Zondermeer is de functie van hergebruik voor een circulaire economie van groot belang. Je ziet ook dat leeggekomen winkelpanden bevolkt worden door ruil- en verkoop-toko’s van tweedehands goederen.
    Maar om Hema-goederen exclusief via een ruilbeurs in de Hema te laten verlopen, zal absoluut een vorm van zakelijk ‘kannibalisme’ veroorzaken, en terugloop van omzet. De oude Hema-artikelen ‘eten’ de nieuwe op. Goed voor de circulaire economie? Mogelijk ! Goed voor Hema ? Ik vrees er voor.
    Mijn eerste post was niet grappig bedoeld. 😉

    Hans Pollemans

    3 mei 2019 at 19:43

 3. Hebben gelezen boeken een ziel? En HEMA producten niet? Moeten boeken daarom doorgegeven worden of mogen ze bij oud papier? Mag ik nieuwe boeken kopen?

  Pieternel van Exter

  3 mei 2019 at 19:10

 4. Ik weet eigenlijk niet wat ik er van vind. Ik snap je punt. Maar ook de AH heeft al meerdere punten met boekenkasten, Jumbo ook. Ik heb zelf zo’n geknutseld huisje aan de weg staan en leg regelmatig boeken weg in treinen, bussen, boten, restaurants of waar dan ook. In 11 jaar tijd al meer dan 6000. De Hema vult de kasten niet toch? Ze staan er alleen om mensen de gelegenheid te bieden er een boek in te zetten of uit te halen. In Utrecht op het centraal station heb je ook een heel grote ruilkast. Daar liggen ook geen treinkaartjes in.
  Maar goed, je hebt een punt.
  Mijn punt is dat boeken sowieso vaak doorgegeven worden. Aan je moeder, je zus, de buurman. Ook dan wordt er niks betaald aan de auteur. Ook niet op rommelmarkten, bij de kringloop of tweedehandswinkels.
  Hoe erg is het dus?
  Je vind een boek van een auteur en je bent er weg van! Dan koop je misschien een volgende uitgave.
  Trouwens gaan mijn boer Boris boeken niet op reis. Mijn zoon heet Boris en op mijn werk lees ik ze vaak voor.

  Alie

  4 mei 2019 at 23:07

  • Je zegt het zelf: in de kasten op Utrecht Centraal liggen geen treinkaartjes, de handel van de Spoorwegen, maar boeken, waar de Spoorwegen sowieso niet aan verdient.
   Op kleine schaal, als particulieren het doen, is Zwerfboeken een geweldig initiatief, maar als bedrijven andermans handelswaar (dat van schrijvers, tekenaars, uitgevers, boekhandels, bibliotheken) ter ruiling aanbieden, door daartoe de mogelijkheid te bieden, ondergraven ze het bestaansrecht van bijvoorbeeld de bibliotheek. Sympathiek zou het pas zijn als de Hema ruilkasten in hun filialen zet waar je Hemaspullen met gesloten beurzen kunt ruilen, en als NS in stations ruilkastjes zet voor treinkaartjes.

   Ted

   4 mei 2019 at 23:39

 5. Goed om mensen op deze manier aan het denken te zetten.

  Nanniw

  6 mei 2019 at 19:16


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: