tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Voor de 13e keer buitenlands Prentenboek van het Jaar

leave a comment »

Een commissie van jeugdbibliothecarissen heeft opnieuw een buitenlands prentenboek gekozen tot Prentenboek van het Jaar (PvhJ). Dit keer Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens en uitgekomen bij Lemniscaat.

Het PvhJ bestaat sinds 2004; de jury koos slechts vier keer een Nederlands boek. Dertien keer werd een buitenlands boek gekozen, waaronder drie keer Belgisch (in het Nederlands geschreven).

In 2015 waren Philip Hopman en ik de gelukkigen met Boer Boris gaat naar zee. Wat er gebeurde is bekend: Boer Boris is, als het ware, een instituut geworden; binnenkort verwachten we de verkoop van het 300.000ste exemplaar.

Waarom kon Boer Boris zo’n succes worden? Zonder het predikaat PvhJ was het minder snel of misschien wel níét gelukt. Veel kindjes kregen het boek onder ogen en sloten ook de twee andere boeken over Boer Boris in hun hart. Bovendien waren Philip en ik steeds ter plaatse om overal in het land voor te lezen en aan te voelen hoe we verder moesten met Boer Boris. Dat sluit goed aan bij: ‘Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel.’

Het doel van de Nationale Voorleesdagen, waar het PvhJ deel van uitmaakt, is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Het is jammer dat bibliothecarissen dat wiel elk jaar opnieuw proberen uit te vinden in het buitenland, terwijl we in eigen land een schat aan prentenboeken hebben van excellente makers die beschikbaar zijn voor interactie met peuters en kleuters. Zoals: Spelen tot het donker wordt (Querido) Hans Hagen, Marit Törnqvist, Monique Hagen; Een schildpad was zijn schildje kwijt (Gottmer) Marjet Huiberts en Carmen Saldaña; Van 1 tot 10 (Gottmer) Mies van Hout; De boer en de dierenarts (De Eenhoorn) Pim Lammers en Milja Praagman.  

De winnaars sinds 2004: 2004-Ik wil de maan-Jonathan Emmett en Vanessa Cabban-Van Goor; 2005-Wat nu, Olivier?-Phyllis Root-Lemniscaat; 2006-Dat ben jij, Kiki!-Amy Hest en Jill Barton-Lemniscaat; 2007-De Kleine Kangoeroe  Guido Van Genechten-Clavis; 2008-Kleine muis zoekt een huis-Petr Horácek-Gottmer; 2009-Anton kan toveren-Ole Könnecke-Gottmer; 2010-De Wiebelbillenboogie-Guido Van Genechten-Clavis; 2011-Fiet wil rennen-Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit-Querido; 2012-Mama kwijt-Chris Haughton-Gottmer; 2013-Nog 100 nachtjes slapen-Milja Praagman-Leopold; 2014-Krrrr…okodil!-Catherine Rayner-C. de Vries-Brouwers; 2015-Boer Boris gaat naar zee-Ted van Lieshout en Philip Hopman-Gottmer; 2016-We hebben er een geitje bij!-Marjet Huiberts en Iris Deppe-Gottmer; 2017-De kleine walvis-Benji Davies-Luitingh-Sijthoff; 2018-Ssst! De tijger slaapt-Britta Teckentrup-Gottmer; 2019-Een huis voor Harry-Leo Timmers-Querido; 2020-Moppereend-Joyce Dunbar en Petr Horáček-Lemniscaat

Written by Ted

25 april 2019 bij 21:03

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: