tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Kinderboekenmakers als mantelzorger

with 5 comments

Uit een groot onderzoek, uitgevoerd door KVB Boekwerk, blijkt dat auteurs en vertalers helemaal onder aan de ladder van het boekenvak staan. Ze zijn het talrijkst en zorgen voor een stevige basis van het aanbod (voor de content waar de rest van het boekenvak mee kan werken), maar ze verdienen het minst. KVB Boekwerk probeert dat te verklaren door te stellen: ‘De omzet en toegevoegde waarde ligt bij deze groep het laagst. Dat heeft te maken met het feit dat veel auteurs een of meer boeken publiceren zonder de motivatie om daar direct inkomsten uit te halen.’

Dat is de omgekeerde wereld. Auteurs en vertalers wéten dat ze nauwelijks inkomsten uit hun werk kunnen halen, en dáárom is hun motivatie gerelateerd aan de realiteit.

In de troonrede van 2013 liet Rutte zeggen: ‘Het is onmiskenbaar dat mensen in onze huidige netwerk- en informatiesamenleving mondiger en zelfstandiger zijn dan vroeger. Gecombineerd met de noodzaak om het tekort van de overheid terug te dringen, leidt dit ertoe dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving.’

Bij schrijvers, illustratoren en vertalers van kinderboeken wordt die omgeving nogal ruim opgevat: het hele taalgebied. Zij zijn de mantelzorgers geworden van de alfabetisering. 

Minder boekverkoop, minder honoraria, nul onkostenvergoedingen, minder media-aandacht, minder promotie, minder uitleningen, verhuizingen van boekencollecties van de reguliere bibliotheek naar de schoolbibliotheek zodat er geen leenvergoeding hoeft te worden betaald aan de makers van die boeken; voor velen rest een bestaan onder bijstandsniveau.

De overheid vindt alfabetisme en leesvaardigheid belangrijk, en om dat te bekostigen scharrelen ze in de toch al lege portemonnee van kinderboekenmakers. De overheid weet allang dat het oneerlijk is dat kinderboekenmakers opdraaien voor de kosten van leesbevordering. Maar doet niets. Behalve dit: er moet eerst een onderzoek komen, dan een ander, en dan nog een, en nog een.

Inderdaad, kinderboekenmakers zijn mantelzorgers geworden. Velen zijn zich er ook naar gaan gedragen. ‘Ik lever graag wat leenvergoeding in,’ schreef een van hen vorige week, ‘als ik daarmee kan strijden tegen analfabetisme.’

Wat zij er niet bij schreef was dat ze aan leenvergoeding 4 cent ontvangt. Het is inderdaad niet heel moeilijk om jezelf altruïstisch aan de wereld voor te doen door grootmoedig af te zien van 4 cent. 

Maar het kan nog erger. Daarover op een later tijdstip.

Written by Ted

16 mei 2019 bij 07:36

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Erg. Ik herinner me nog dat 25 jaar geleden dát ook alvast gemeld bij mijn eerste uitgeversgesprek: ‘verwacht niet dat je zelfstandig kunt bestaan van kinderboeken maken. En (ook dat nog): een uitgever geeft hoogstens 1 titel per jaar van je uit, anders verpest je (jij zélf dus) met het ene boek de markt voor het andere boek!’

  Kate

  16 mei 2019 at 08:27

 2. Voor tal van schrijvers was dat aanleiding om bij meerdere uitgevers uit te geven, omdat ze met slechts één titel per jaar geen gezin konden onderhouden.

  Ted

  16 mei 2019 at 08:32

 3. Tijd voor een zelfstandige, op gelijke verdeling van de inkomsten gebaseerde uitgeverij?
  Met de schrijvers en illustratoren zelf als eigenaren.
  Zou toch mogelijk moeten zijn?

  Irina

  16 mei 2019 at 11:09

  • Die is er: Coöperatieve uitgeverij Menuet.

   Bies van Ede

   17 mei 2019 at 09:37


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: