tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Buwalda wantrouwt volwassen kinderboekenlezers

with 10 comments

buwaldaIn zijn column in de Volkskrant van 27 juni schrijft Peter Buwalda: ‘Ik lees nooit kinderboeken, ik hoef hopelijk niet uit te leggen waarom, en ik wantrouw volwassenen die wel kinderboeken lezen.’

Hopelijk legt hij het wel uit, want ik begrijp het niet. Waarom zou je volwassenen wantrouwen die kinderboeken lezen?

Net als veel volwassenen die kinderboeken lezen omdat ze de kwaliteit ervan waarderen, lees ik kinderboeken omdat ze móói zijn. Meestal zijn ze geïllustreerd, vaak in kleur, en daardoor aantrekkelijker dan boeken voor volwassenen. Die zijn goedkoper geproduceerd en toch duurder in aanschaf.

In kinderboeken is het perspectief van kinderen vaak leidraad, wat voor mij interessant is, omdat ik kind ben geweest. In creatief opzicht spreken de humor en verbeelding in kinderliteratuur me aan. Ik lees het genre ook omdat ik zelf kinderboekenmaker ben en op de hoogte wil zijn van wat mijn collega’s doen.

Ik lees kinderboeken omdat ik belangstelling heb voor het wel en wee van de jeugd. Ik haast mij om te zeggen dat het niets te maken heeft met seksuele interesse, want misschien suggereert Buwalda dát met zijn “wantrouwen”*. Ook andere volwassenen die kinderboeken lezen doen dat niet omdat ze iets in de zin hebben dat het daglicht niet kan verdragen, maar omdat ze met kinderen werken of ervoor zorgen. Bibliothecarissen en docenten lezen ze bijvoorbeeld om kinderen te kunnen adviseren. Ouders en grootouders lezen ze voor. Daar is niets schimmigs aan.

Er zijn ook volwassenen die kinderboeken lezen omdat ze een leesachterstand hebben en hun leesvaardigheid proberen op te krikken. En er zijn mensen uit het buitenland die door middel van kinderboeken de Nederlandse taal leren.

Veel mensen vinden kinderboeken belangrijk omdat ze kinderen helpen bij goed leren lezen en schrijven, zodat ze later boeken van Peter Buwalda kunnen lezen. Dat die daar totaal geen belangstelling voor heeft en hen zelfs wantrouwt – zonder aan te geven wat hij dan precies niet vertrouwt – siert hem allerminst.

*Buwalda heeft laten weten dat hij daar geen seconde aan heeft gedacht. 

Written by Ted

1 juli 2019 bij 07:14

Geplaatst in Diversen

10 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hoi Ted,

  Vorig jaar stond ik op de kinderboekenafdeling van de bibliotheek in Purmerend te kijken hoeveel boeken er van mij stonden. En kwam er een vrouw van een jaar of vijftig met een economisch kapsel op mij af met de vraag of ik mij wilde legitimeren. Op mijn vraag waarom zij dat vroeg kreeg ik het antwoord dat ik mij verdacht gedroeg, en dat zij aan preventie deden. Er stond een boekje van Zwijsen op de plank, een uitgeverij die de gewoonte heeft om op de laatste pagina een foto van de auteur te plaatsen. Die liet ik zien, waarna de vrouw met een nors gezicht weer aan haar werk ging. Die Buwalda is dus gek, maar hij is niet de enige.

  Peter Smit

  1 juli 2019 at 08:21

  • Helaas niet, nee. Het vooroordeel man+kinderboek=verdacht zou best de reden kunnen zijn waarom Buwalda volwassenen met een kinderboek wantrouwt.

   Ted

   1 juli 2019 at 08:51

  • Beste Peter, daar schrik ik van. Hoe is het mogelijk dat een medewerker van de bibliotheek zo handelt? Ik neem toch aan dat je hiervan de directie op de hoogte hebt gesteld, zonder naam en toenaam eventueel. Want ik zou dit echt nooit over mijn lippen krijgen in de bibliotheken waar ik werk. Het idee……

   Jannie

   2 juli 2019 at 08:55

 2. Je hebt helemaal gelijk met al je argumenten.
  Ik heb al mijn boeken die als kind grote indruk maakte herlezen en vind ze nog steeds spannend en mooi en dan al de kinderboeken die ik voorlas aan mijn 5 nu volwassen kleinkinderen dan lees je die toch ook de een nog leuker dan de ander.
  Sinds een jaar heb ik een achterkleindochter dus verheug ik me al op de nieuwe kinderboeken

  Atie vanvDijk

  1 juli 2019 at 08:31

 3. Inderdaad Ted; beetje kinderlijke opmerking v/d Hr. Buwalda………

  Wout

  1 juli 2019 at 08:59

 4. […] kinderboekenschrijver Ted van Lieshout citeerde Buwalda’s uitspraak in zijn blog, en ik dacht: wablieft?De column van Buwalda ging over het oprichten van Bookaroo, een alternatieve […]

 5. Heb zulke fijne herinneringen aan de boeken die ik in mijn jeugd las. Enkele titels: Van Huis Ontvoerd en Wat Noortje Beleefde.
  Een schrijfster: Felice Jehu.
  Een tijd geleden kon ik een aantal van deze jeugdboeken tweedehands kopen.
  En warempel, ik vond het heerlijk om ze te herlezen.
  Rare bewering van meneer Buwalda.

  Cilia Ferwerda

  1 juli 2019 at 13:32

 6. Als kind had ik twee boeken, ik las de bieb leeg. Voeg een zwak voor kinderboeken. Nog steeds. Ted van Lieshout favoriet! Als onlangs nog ” lampje” kan ik met kleinzoons over praten. Heerlijk toch?

  Coby

  1 juli 2019 at 19:37

 7. In mijn werk heb ik ook het afgelopen schooljaar, keer op keer, de pedagigisch-educatieve meerwaarde van een werkelijk goed geschreven verhaal ( en gedicht en liedtekst), met iedere nieuwe groep kinderen ervaren!
  Een goede tekst verbindt. Prikkelt het denken van ieder individu en daarmee van de groep.
  Het zou niet betrouwbaar zijn, zou ik en zouden collega’s (zij die met en voor kinderen werken) elkaars werk niet (vooraf) hebben gelezen en weten te waard-eren! In mijn optiek behoort dat juist tot onze verantwoordelijkheid, omdat we met kinderen samen aan hun toekomst werken.

  beatrijs

  2 juli 2019 at 09:26

 8. Beste Ted,
  Gelukkig lees ik regelmatig met mijn kinderen jouw boeken en die van andere goeie kinderboekenschrijvers. Ik word er nu en dan diep door geraakt en zou het niet willen missen.

  Maartje

  2 juli 2019 at 22:58


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: