tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Waarom Sesamstraat verdwijnt

with 6 comments

sesamstraatGisteren hoorde ik voormalig NTR-baas Paul Römer op de radio zeggen dat Sesamstraat te duur is, steeds minder kijkers trekt, en niet meegegaan is met zijn tijd, en dat het daarom logisch is dat het programma verdwijnt. Een gotspe. Op Sesamstraat is de sterfhuisconstructie toegepast, ook tijdens het bewind van Römer. Als je van een programma af wilt, maar dat ligt om de een of andere reden niet lekker bij het publiek, dan verhuis je het naar een minder courante zender en/of naar een minder aantrekkelijk tijdstip, zodat het minder luisteraars of kijkers trekt. Werkt dat niet genoeg, dan verander je het tijdstip nog een paar keer, zodat het publiek niet meer weet wanneer het wordt uitgezonden. De laatste stap is meestal niet meer nodig, maar als het programma dan nog niet dood is, kun je het van de publieke zenders halen en opbergen op een digitaal kanaal. De statistieken ondersteunen dan dat er geen belangstelling meer is.

Het programma is duur omdat het gedwongen is content af te nemen van de originele makers in Amerika. Jarenlang is er bezuinigd op het programma, maar dan met name op de Nederlandse helft. Meer herhalingen in plaats van nieuwe filmpjes maken, en dat staat innovatie en vernieuwing in de weg. – In de jaren tachtig en negentig schreef ik volop voor het programma (Aart Staartjes en dramaturg Jan Kok voerden het programma toen aan) en dat was een spannende periode, waarin we inspeelden op wat er maatschappelijk gebeurde. Sesamstraat was toen een pittig programma, dat volwassenen uitnodigde om méé te kijken.

Ik stopte met schrijven voor het programma zo omstreeks 2003, schat ik, ik weet het niet meer zeker. Steeds meer door mij geschreven scènes werden afgewezen omdat ze te ondeugend werden gevonden, of ik moest ze net zo vaak herschrijven tot alle pit eruit was. Daar was geen lol meer aan te beleven. Bovendien werden de contracten zodanig aangepast, dat als ik een versje schreef voor het programma, ik alle rechten daarover kwijtraakte en het niet meer zou kunnen opnemen in een dichtbundel van mezelf. Dat deed voor mij letterlijk en figuurlijk – noodgedwongen – de deur dicht.

De tijd ging door, met anderen, en kennelijk hebben die veranderingen het programma niet opgefrist en voldoende vernieuwd.

Het opdoeken van Sesamstraat maakt de weg vrij voor een ander kinderprogramma, dat met minder geld gemaakt kan worden. Maar het kan ook best zijn dat er gewoon niks anders voor in de plaats komt.

Written by Ted

2 juli 2019 bij 07:32

Geplaatst in Diversen

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Sesamstraat weg? Hoe kan dat nu? Straten doek je toch niet op?

  Co

  2 juli 2019 at 07:57

 2. Het verbaast me echt dat in deze tijden van on demand kijken (Netflix e.d.) het zó bepalend is op welk tijdstip een programma wordt uitgezonden. Dat dat nog zo veel invloed heeft…

  Roos

  2 juli 2019 at 12:16

 3. De speciale kinderzender NL 3 verdwijnt ook. Ik heb nog niet horen vertellen, nog niet horen vragen, hoe het dan gaat met…
  Voortaan allemaal platte Netflix tekenfilms kijken??? Liever die Sesamstraat uit de jaren 80-90 herhalen. Die heb ik helasig gemist, woonde niet in NL, heel benieuwd daarnaar.

  Anne Lutje Schipholt

  2 juli 2019 at 15:15

 4. Vandaag was ik bij de groenteboer, we bespraken Sesamstraat. Het blijkt dat hij thuis Sesamstraats met zijn volwassen kinderen spreekt, daar die taal hen met de paplepel is ingegoten.
  Sesamstraat lijkt mij daardoor nationaal erfgoed.

  Co

  3 juli 2019 at 16:01

 5. Dank voor jullie reacties!

  Ted

  3 juli 2019 at 20:55


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: