tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De hokjes van Buwalda

with 9 comments

buwalda juli19Wat voorafging: Buwalda wantrouwt volwassen kinderboekenlezers.

Echt antwoord op de vraag waarom hij volwassenen wantrouwt die kinderboeken lezen, geeft Peter Buwalda niet. Hij probeert er dartel omheen te dansen in een nieuwe column in de Volkskrant, in de hoop dat het woord ‘wantrouwen’ daardoor een andere betekenis krijgt. In zijn uitleg heeft hij het over een volwassene die op het strand ineens een kinderboek gaat lezen en wil dat zijn luier verschoond wordt. Wat dat te maken heeft met ‘wantrouwen’ ontgaat mij. Wel haast Buwalda zich om te zeggen dat hij er in ieder geval niets pedofiels mee bedoelde; dat was een terechte veronderstelling van mij, want dat zou een plausibele verklaring kunnen zijn voor het gebruik van het woord ‘wantrouwen’.

Uit de uitleg die Buwalda in eerste instantie geeft begrijp ik dat hij met het woord eigenlijk bevreemding of ongemakkelijkheid bedoelt. Dat kan ik mij best voorstellen: ik zit wel eens in de trein een kinderboek te lezen en realiseer me dan dat andere reizigers dan wellicht denken dat ik de Nederlandse taal aan het leren ben of niet goed genoeg kan lezen om een boek voor volwassenen voor mijn snufferd te houden. Dat ik een kinderboek lees bevréémdt ze, maar het wekt, voor zover ik weet, geen wantrouwen.

In de tweede helft (hier niet afgebeeld) van zijn tweede column gaat het over voetbal en  komt het betoog er uiteindelijk op neer dat hij vindt dat mannen beter voetballen dan vrouwen. Daaruit mag deze conclusie worden afgeleid: dat je volgens Buwalda beter kunt kijken naar mannenvoetbal en dat je beter boeken voor volwassenen kunt lezen, omdat die beter zijn.

Als hij dat nou ronduit gezegd had, dan had ik dat eenvoudig af kunnen doen als gebruikelijk dedain, maar er moet iets diepers zitten, want Buwalda is een uitstekende schrijver en die kiest heus niet per ongeluk een woord als hij dat niet bedoelde. Het blijft dus een raadsel waarom Buwalda volwassenen ‘wantrouwt’ die kinderboeken lezen – en schrijven.

Over het lezen ervan heb ik het eerder al gehad. Over waarom ik ze schrijf kan ik nog wel iets zeggen. Toen ik een tiener was wilde ik schrijver worden en het kwam niet in me op dat ik schrijver voor de jeugd zou of kon worden. Ik had echter nog een andere passie – tekenen – en omdat ik iets wilde met mijn creativiteit ging ik niet Nederlands studeren, maar naar de kunstacademie. Pas in de laatste jaren van de opleiding kwam het illustreren van kinderboeken in zicht, en na mijn afstuderen kwam ik vrij snel in díé hoek terecht. Eerst als tekenaar en later als schrijver. Nergens in het literaire circuit kun je, als je een beetje kunt schrijven én tekenen, je creativiteit en experimenteerdrift zo bandeloos kwijt als binnen het genre dat Buwalda ziet als een kindermenuutje. – Buwalda geeft het voorbeeld van een kindermenu in een restaurant. Het zou hem bevreemden als een volwassene patat met appelmoes bestelt. Wat hij er niet bij zegt is dat de meeste volwassenen die een kindermenu willen gewoon naar een cafetaria gaan en daar voor zichzelf bestellen wat in een restaurant een kindermenu heet. Toegegeven, je krijgt er geen parapluutje bij, maar vaak wel een vrolijk rietje in je beker met drinken.

Wacht, zit dáár misschien het wantrouwen van Buwalda in verscholen? Dat ze je troep voorschotelen als het voor kinderen is?

Wat krijg je dan eigenlijk als je bij Buwalda’s Des Indes in avondkledij gaat lezen? Een pak goedkoop, dichtbedrukt papier, geplakt in een slappe kaft voor 25 euro. Ga je in je luier in het cafetaria lezen, dan krijg je daar voor slechts 15 euro: illustraties in kleur, groot formaat, hardback, ingebonden en ingenaaid, dik kwaliteitspapier, gulle letter, softtouch gelamineerd, spotvernis, leeslint, enzovoort.

Ja, hoor ik Buwalda zeggen, maar wat je bij een hoog aangeschreven restaurant krijgt is exquise! Talrijk zijn de voorbeelden van mensen die beroerde rivierkreeftjes te eten kregen toen ze in een duur etablissement krééft bestelden, en even talrijk zijn de getuigenissen van mensen die in een bescheiden restaurant overheerlijk klaargemaakte piepers aten.

Written by Ted

14 juli 2019 bij 09:45

Geplaatst in Diversen

9 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jaja…..meneer Buwalda. Als (vrijwillige) mantelzorger in het dorp hier ga ik wel eens een hapje eten met een bejaarde. Die bestelt soms een kinderpatat want die portie kan hij dan wel op (of anders gezegd: netjes je bordje leegeten en wat hij vroeger zo geleerd heeft). We ontvangen nooit commentaar of spiedende blikken, nee eerder een glimlach of knipoog van kinderen als zelfs die ons in de gaten hebben.

  Wout

  14 juli 2019 at 10:35

  • 🙂

   Ted

   14 juli 2019 at 11:57

   • Heeft meneer Buwalda wel kinderboeken gelezen toen hij kind was? En heeft hij toen misschien alleen maar minder goede boekjes gelezen zodat hij niet weet dat er in de kinderliteratuur heel veel boeken zijn met diepgang die mooier / beter geschreven zijn dan de meeste sellers voor volwassenen?

    Thea Dubelaar

    14 juli 2019 at 14:41

 2. Ik wantrouw (volwassen) mensen die in hokjes denken.

  Irina

  14 juli 2019 at 10:44

 3. Veel kinderen die ik ken zeggen gewoon oprecht “sorry ” als ze een kwetsende opmerking maakten.
  Nog altijd te veel volwassenen die ik niet ken stellen zich te vaak veel te groot op.

  Beatrijs

  14 juli 2019 at 14:55

 4. een, bij vóór beeld, van ’n summum van ‘t, ook voor meneer Buwalda:

  beatrijs

  15 juli 2019 at 11:42

 5. uk

  ik vind alle juffen leuk
  en de meester

  ze verschillen wel en
  dat is goed

  ik vind alle mensen leuk

  grote mensen zeggen
  regelmatig
  domme dingen
  (zonder sorry)

  weten
  verder
  weg te springen

  maar
  ik vind alle mensen leuk

  Beatrijs

  15 juli 2019 at 13:18

 6. En nu ik toch weer veel te veel lul:

  ,

  ook voor meneer Buwalda!

  Beatrijs

  15 juli 2019 at 15:12


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: