tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Amsterdam zomer 2019

with 5 comments

rottennestHet is warm in de stad en de stad is overvol. Je struikelt op een doordeweekse dinsdag over de toeristen en over tafeltjes die restaurants en café’s op de stoep hebben gezet, zodat toeristen daar kunnen eten, tussen duimendikke resten afval.

Er is geen plaats voor al die mensen, dus ze zitten ook zo maar ergens op de grond, bij mensen voor de deur, waar ze poepen, piesen, overgeven en hun meegebrachte voedselresten achterlaten. – Het heette hier vroeger het Rottennest (rattennest) en na al die jaren is dat weer een terechte naam.

Het Parool meldde dat alles wat gedaan is om de toeristen te spreiden over stad en land is mislukt. Vanwege oude afspraken mogen nog zo’n 40 hotels bijgebouwd worden, hoewel nieuwe hotels eigenlijk verboden zijn. En alles wat nieuwe toeristen kan trekken wordt ook in datzelfde overbelaste centrum gesitueerd.

Het mag allemaal niet, maar niemand trekt zich van de regels iets aan. Een campagne om toeristen erop attent te maken dat drinken in het openbaar bijna 100 euro boete kost is mislukt. De borden waarop dat stond zijn weer weggehaald of overgeplakt (zie foto).

Er is één groep mensen die ontbreekt in het stadse gewoel: politieagenten en handhavers. Die zijn in geen velden of wegen te bekennen, uit angst dat ze moeten ingrijpen.

In de nacht werd een nieuw soort ijscoman gesignaleerd: een kar die geen ijs maar lachgas verkoopt. Een buurtbewoner die daar melding van maakte kreeg te horen dat er niemand werkte bij Handhaving en dat de politie alleen kon komen als er ballonnetjes op straat werden gegooid.

Ik ben in Venetië geweest en daar waren in ieder geval nog agenten die een oogje in het zeil hielden. Daar kwamen de toeristen tenminste nog kijken naar de stád; hier komen toeristen om te zuipen en te zeiken, en bij de aanblik van de vreselijke wanorde lopen ze zonder om zich heen te kijken tussen de fietsers door de straat op, zoals een radeloze het water in loopt.

Written by Ted

24 juli 2019 bij 07:05

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik leef en ruik met je mee Ted – om over de vele gemeentelijke belastingcenten nog maar niet te praten….

  Wout

  24 juli 2019 at 10:05

 2. Hoi Ted,

  Jan Donkers lanceerde vorig jaar het plan om in de Haarlemmermeer een soort namaak-Amsterdam te bouwen, en de toeristen daar op te vangen. Als je – overigens – gevoelig bent voor het gegeven van ‘gedeelde smart is halve smart’ – kan je een dagje naar de Zaanse Schans gaan. Voordeel daar is dat iedereen om zes uur ’s middags weer weggaat. Helaas naar Amsterdam, zodat het daar weer drukker wordt. Bij ons in Purmerend is van drukte niets te merken. Het stadsbestuur hier heeft begin jaren zestig een vooruitziende blik gehad en het oude centrum en de twee mooiste kaden laten slopen voor een oerlelijk winkelcentrum, een doorgaande weg en een strook parkeerplaatsen. Niks aan, maar de rust is ook wat waard!

  Peter Smit

  24 juli 2019 at 13:15

 3. In Amsterdam leunt men achterover en laat de toeristen de stad slopen. Dus uiteindelijk komt het op hetzelfde neer, maar in Amsterdam duurt het wat langer.

  Ted

  24 juli 2019 at 13:53

  • Mogelijk kunnen drones een oplossing bieden…
   En anders maar de camera’s van de Chinezen plaatsen..
   Vroeg of laat gaat dat gebeuren,al zal een rebelse stad als A’dam wel de laatste zijn in Nederland..
   Een van mijn zoons had een mediabedrijf op de wallen maar die zijn inmiddels gevlucht naar een veiliger plek…

   heeresmit

   24 juli 2019 at 14:40

 4. Drones en camera’s hebben geen zin, want er is niemand om toezicht te houden.

  Ted

  24 juli 2019 at 15:00


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: