tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

America to me

leave a comment »


De serie is inmiddels afgelopen, dus een kijktip kan dit niet meer zijn, maar ik wil toch graag nog even wijzen op de serie America to me, die de afgelopen weken door de VPRO werd uitgezonden. Ging over een middelbare school in Chicago waarvan een aantal leerlingen of colour en hun docenten en ouders werden gevolgd.

Ik was stomverbaasd over de extra vakken die daar op school worden gegeven: spoken word poëzie, rappen, autotechniek, schrijven, drama… vakken die gericht zijn op creatieve zelfontplooiing, iets dat op Nederlandse scholen bij mijn weten niet bestaat.

Leerlingen van zestien, zeventien die welbespraakt, onbedeesd, intelligente zelfgeschreven teksten ten tonele voeren die wel des pubers zijn, maar bepaald niet puberaal. Waarom hebben wij in Nederland geen les in zelfontplooiing?

Minder aan die Amerikaanse school vind ik dan weer de nadruk die wordt gelegd op sport en competitie-elementen, en het schoolbestuur dat erop gericht lijkt om goede initiatieven te traineren.

De serie gaat over het wel en wee van leerlingen (I love Kendale), hun ouders en docenten (I love miss Stovall), maar de nadruk ligt op de kwestie kleur. Dat wordt zo gepolariseerd, letterlijk en figuurlijk zo zwart-wit in beeld gebracht, dat het geloof in een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt onmogelijk lijkt. Juist door dat constant wipwappen van tegenstellingen komt men geen stap nader tot elkaar, en men lijkt dat ook eigenlijk niet te willen. Frappant is een fragment waarin een meisje het gegeven dat een witte jongen met dreadlocks rondloopt cultural appropriation noemt. Ik kende die term niet en heb het opgezocht. Deze “culturele toeëigening” houdt in dat iemand iets overneemt uit een ander cultuurgoed, zoals in dit geval dus de haardracht. Je zou dat kunnen opvatten als een compliment of als bewondering of als welwillendheid om nader tot elkaar te komen, maar het meisje vat het op als diefstal. En zo wordt de kloof tussen zwart en wit weer wat groter.

Written by Ted

2 september 2019 bij 06:08

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: